Marian Munteanu spune ca nu poate fi vorba, in mod cert, doar de incriminarea unei singure persoane in dosarul Mineriadei, pentru ca a fost vorba despre ”o actiune organizata la nivelul conducerii statului si a Guvernului”.

”Mi se pare ceva normal, nu ma surprinde acesta ipoteza judiciara lansata de anchetatori (inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu -n.r.). Banuiesc ca ancheta are o multime de multe alte aspecte, care urmeaza sa fie aflate pe parcursul derularii ei. O actiune ca cea din 1990, care a angajat forte enorme la nivelul statului roman, va scoate la lumina un numar semnificativ de persoane care au avut pozitii de decizie si care au organizat si derulat acele activitati cu urmari nefericite pentru tara noastra si pentru cetatenii ei. Cred ca este doar inceputul. Nu poate fi vorba in mod cert doar de incrimarea unei persoane sau a doua. Acolo a fost o actiune organizata la nivelul conducerii statului si a Guvernului. Astept si eu clarificarea faptelor din punct de vedere juridic”, a declarat, miercuri, Marian Munteanu.

Presedinte al Ligii Studentilor in 1990, Marian Munteanu a fost retinut de doua ori in timpul Mineriadei - in dimineata zilei de 13 iunie, cand a fost ridicat de acasa, si in 18 iunie, cand a fost ridicat din spital, pe o targa, si dus la Penitenciarul Jilava. In 14 iunie, el fusese batut crunt de mineri, intrand in coma. Marian Munteanu a fost eliberat din penitenciar in 2 august 1990.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in dosarul Mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Miercuri, au fost audiati la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul general Victor Athanasie Stanculescu.

Bilantul negru al evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, potrivit datelor vehiculate de-a lungul timpului, indica existenta a zeci de morti, 746 de raniti, sase femei violate si peste 1.000 de "barbosi, intelectuali, studenti din Universitate si Arhitectura" detinuti ilegal, in urma reprimarii violente a manifestatiilor din Piata Universitatii.

Oamenii din Piata Universitatii protestau, in contextul castigarii alegerilor de Iliescu si FSN, fata de instaurarea unei puteri "neocomuniste" si cereau adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, independenta Televiziunii si aflarea adevarului despre Revolutie. De la balconul Facultatii de Geologie, numit "tribuna democratiei", au vorbit in acele zile peste o mie de persoane - personalitati, dar si simpli cetateni -, iar Piata Universitatii, declarata "libera de neocomunism" si "kilometrul zero al democratiei", a fost tranzitata de sute de mii de oameni.

In noaptea de 12 spre 13 iunie 1990, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia "golanii" care se aflau de 52 de zile in Piata Universitatii. Seara, la televiziune publica putea fi auzit comunicatul presedintelui Ion Iliescu, care chema ajutorul fortelor "constiente si responsabile" impotriva "grupurilor extremiste".

In dimineata zilei de 13 iunie 1990, in jurul orelor 03.00 - 04.00, fortele de ordine au distrus corturile celor aflati in piata si au facut arestari. In jurul orei 9.00, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit in Piata Universitatii scandand: "IMGB face ordine", "Moarte intelectualilor" si "Noi muncim, nu gandim", dar au parasit apoi zona.

Doua cordoane de trupe ale Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA) au inconjurat apoi piata cu autobuze din dotarea Politiei, atmosfera devenind tot mai tensionata. Au izbucnit violente intre manifestanti si trupele USLA, fiind aruncate pietre si cocteiluri Molotov, iar autobuzele Politiei fiind incendiate. Au fost atacate si incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI.

Intr-un comunicat citit la TV si radio, presedintele Ion Iliescu spunea: "Este clar ca ne aflam in fata unei tentative organizate de a rasturna prin forta, prin violenta dezlantuita, conducerea aleasa in mod liber si democratic la 20 mai 1990. Ne adresam tuturor cetatenilor Capitalei, in numele democratiei castigate prin alegeri libere, sa respinga cu toata hotararea actele iresponsabile de violenta si sa sprijine organele de ordine in restabilirea situatiei de calm si legalitate. Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita".

In seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucuresti.

Ajunsi in Gara de Nord, in 14 iunie, la ora 04.00, minerii condusi de Miron Cozma s-au deplasat catre Piata Universitatii, dupa cum le ceruse Ion Iliescu, de la balconul Guvernului: "Ma adresez dumneavoastra, multumindu-va pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat, la chemarea noastra. Delegatia de mineri, in frunte cu domnul Cosma, se va deplasa in Piata Universitatii, pe care vrem sa o reocupati dumneavoastra".

In Piata Universitatii, minerii au pretins ca refac rondurile de flori distruse de corturile manifestantilor si au patruns in incinta Facultatii de Geologie, unde au ocupat balconul si au devastat sediul Ligii Studentilor. La fel s-a intamplat si la Facultatea de Litere si cea de Matematica, precum si la Institutul de Arhitectura Ion Mincu. Numerosi profesori si studenti au fost atunci batuti. Minerii au mai devastat sediile PNTCD si PNL si au ocupat Televiziunea Romana. Toti cei "banuiti a fi intelectuali" au fost batuti, urcati in dubele Politiei si interogati la o unitate militara din Magurele.

In ziua urmatoare, la orele pranzului, minerii au fost urcati in autobuze si transportati la Romexpo, unde Iliescu le-a multumit. Imediat dupa aceasta au fost condusi la trenurile care ii asteptau in Gara de Nord si transportati in Valea Jiului.

Opinia publica internationala condamna evenimentele de la Bucuresti, reflectate de posturile de televiziune si marile cotidiene din toata lumea. Departamentul de Stat al SUA a transmis atunci ca "actiunile autorizate de presedintele Iliescu si Guvernul sau au lovit in inima democratiei romane".

In 16 iunie 1990, Guvernul transmitea intr-un comunicat ca a dispus "luarea unor masuri concrete si hotarate pentru anchetarea si tragerea la raspundere penala a celor vinovati, precum cercetarea actelor de molestare reclamate in zilele urmatoare", mentionand ca au fost retinuti 1.021 de suspecti.