"Este un caz din anul 2012, pe care si eu si cei de la APIA l-am sesizat tuturor institutiilor statului de la acea vreme. Este vorba despre o societate din Bulgaria care, dupa ce a castigat o anumita licitatie, nu a mai livrat produsele respective", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adaugat ca, potrivit informatiilor pe care le are, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este in proces de recuperare a scrisorii de garantie cu o banca din Bulgaria, procesele din Romania fiind castigate, in timp ce, in Bulgaria, acestea sunt in derulare.

"APIA, din cate stiu, este in proces de recuperare, de investire a scrisorii de garantie cu o banca din Bulgaria. Procesele se desfasoara in Bulgaria, au fost castigate in Romania. Sesizarile noastre au fost facute vizavi de identificarea celor care au mers pe o astfel de procedura, dincolo de recuperarea sumelor", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adaugat ca, avand in vedere perchezitiile de luni, spera sa se fi ajuns "la capatul atei".

Procurorii DNA fac perchezitii luni la sediile Agentiilor de Plati si Interventie pentru Agricultura Bucuresti si Ilfov, intr-un dosar in care sunt vizate fapte asimilate celor de coruptie si fraude cu fonduri europene, din perioada 2012, ancheta in aceasta cauza fiind sprijinita si de Oficiul European de Lupta Antifrauda.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca mai multi directori de la APIA Bucuresti si Ilfov sunt vizati in dosarul privind fraude cu fonduri europene, iar prejudiciul este estimat la 26 de milioane de euro, bani din bugetul Uniunii Europene.

Directori de la APIA Bucuresti si Ilfov vizati in acest caz vor fi dusi la audieri, la finalul perchezitiilor.

DNA a aratat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac 18 perchezitii in judetele Dambovita, Ilfov, Giurgiu si in municipiul Bucuresti, dintre care trei in sedii ale unor institutii publice si restul la domiciliile unor persoane si la sediile unor societati comerciale.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA). Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

Romania este tara in care Oficiul European de Lupta Antifrauda a facut, in 2014, cele mai multe investigatii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmata, la mare distanta de Ungaria si Bulgaria, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul trecut.