"Impreuna cu domnul vicepremier Oprea si cu ceilalti sefi din structuri militare, inca acum o luna am facut o comisie care a redactat propunerile noastre legate de legea salarizarii unice. In primul rand, am avut in vedere, in acest proiect de lege, pe care am inteles ca Ministerul Muncii il agreeaza, am avut in vedere cresterea salariilor la gradati si la soldati", a spus Dusa, intr-o emisiune a postului B1 TV.

Ministrul a precizat ca in proiect se are in vedere "o crestere substantiala" a salariilor de baza si a altor sporuri de care beneficiaza militarii.

"Rezolvam ca sa armonizam si acea prevedere din lege ca tinerii si copiii celor care au avut de suferit in teatrele operationale sa urmeze scoala militara", a mai spus ministrul Mircea Dusa. La jumatatea lunii iunie, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, calcularea sporurilor personalului militar, din serviciile de informatii, aparare si penitenciare sa fie calculate pe baza nivelului din decembrie 2009, nu cel din decembrie 2011, cand erau drastic limitate, iar salariul celor care executa misiuni speciale "apreciate" de sefi va putea fi majorat cu pana la 50%.

Invocand anumite "neconcordante legislative", Guvernul a decis ca la nivelul limitat al bazei de calcul din decembrie 2011 sa nu mai fie stabilite in acest an si sporurile personalului militar, ci doar indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie, introducand insa si un amendament care impune ca acestea sa fie astfel calculate doar daca nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut.

La inceputul lunii martie, ministrul spunea ca are in vedere cresterea salariilor care participa la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO.

"Militarii care merg in deplasari externe sigur ca au o salarizare mai mare si beneficiaza de o diurna pentru misiunea pe care o realizeaza, fie ca este vorba de Afganistan, fie ca e vorba de alte teatre de operatiuni, printr-o diurna care se primeste pentru deplasare. Sigur ca, in functie de evolutia economica si de modificarea legislatiei, vom avea in vedere si acest lucru", a spus el.

Ministrul spunea atunci ca in 2013 s-a reusit, pentru prima data in ultimii cinci ani, sa se aloce un buget mai mare pentru MApN si sa se aprobe, impreuna cu Ministerul Finantelor, o strategie pe termen mediu si lung de crestere a capacitatii de actiune a Armatei Romane, axata pe modernizarea acesteia.