Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Intr-o declaratie de presa sustinuta duminica, dupa edinta liderilor coalitiei, premierul Ponta a afirmat ca Guvernul poate fi schimbat doar de catre Parlament, eventual la dezbaterea, saptamana viitoare, a motiunii de cenzura depusa vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu si la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitura de stat", si a apreciat ca nu exista la acest moment o criza politica.

El a precizat ca, marti sau miercuri, se va prezenta in fata procurorului pentru a-si susine cu date nevinovatia. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca, in conditiile in care DNA a comunicat ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunand ca, in opinia sa, este o "situatie imposibila" pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale. Ulterior, premierul Victor Ponta a anuntat ca respecta pozitia publica a presedintelui Klaaus Iohannis, dar ca a fost numit la conducerea Guvernului de catre Parlament si numai Parlamentul il poate demite.

Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.