"Sustinerile Omniasig cum ca plata «s-a facut imediat dupa ce toate documentele de succesiune necesare au fost depuse la dosar de catre mostenitorii legali» sunt neadevarate. Dosarul era complet inca din luna ianuarie a acestui an, insa Omniasig a refuzat sa faca plata intrucat familia nu a fost de acord cu ceea ce impunea Omniasig. In concret, Omniasig a cerut ca familia sa renunte la orice alte pretentii cu privire la decesul Aurei fata de Omniasig si Scoala Superioara de Aviatie Civila", arata reprezentantii juridici ai familiei Ion, intr-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, o alta conditie ca Omniasig sa faca plata a fost aceea ca familia Ion sa inapoieze sumele primite in cazul in care s-ar constata ulterior ca exista "cauze si imprejurari ale producerii accidentului care determina neincadrarea evenimentului in acoperirea oferita prin contractul de asigurare". "Omniasig a impus un termen de cinci zile pentru restituirea sumelor, termen care incepea sa curga de la data la care Omniasig notifica familia in acest sens, desi, in aceste situatii, obligatia de plata revine Scolii Superioare de Aviatie Civila. Exista o ampla corespondenta in acest sens" se mai arata in comunicat.

Astfel, Omniasig ar fi efectuat plata doar dupa ce familia a anuntat oficial ca urmeaza sa actioneze in justitie atat Societatea de Asigurare Omniasig, cat si Scoala Superioara de Aviatie Civila, pentru nerespectarea obligatiilor prevazute de regulamentele in materia transportului aerian.

Familia Aurei Ion arata ca toate demersurile incepute vor continua, iar ancheta penala isi va urma cursul firesc, pentru stabilirea vinovatiilor si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate. De asemenea, familia Ion spune ca sumele platite de Omniasig vor fi directionate catre Asociatia "Aura Ion", asociatie cu scop caritabil, precum si pentru acoperirea costurilor derivate din dosarele penale ce se gasesc in instrumentare pe rolul parchetelor.

Reprezentantii juridici ai familiei Ion mai arata ca, in urma prabusirii aeronavei si a decesului Aurei, Scoala Superioara de Aviatie Civila era obligata sa plateasca un ajutor imediat si neconditionat, ajutor pe care legea il numeste plata anticipata, in cuantum minim obligatoriu de 16.000 D.S.T. - drept special de tragere - (echivalent a 18.000 de euro), insa institutia, incalcand legea, a refuzat sa faca plata, sustinand ca nu detine fonduri pentru plati anticipate in caz de deces.

"Ministerul Transporturilor, prin ministrul sau, este partas la incalcarea legii, intrucat, desi familia a solicitat sa se reglementeze situatia si sa ne fie achitata de urgenta plata anticipata, acesta a raspuns nonsalant ca nu este responsabilitatea Ministerului. Toate aceste abuzuri ale institutiilor trebuie aspru sanctionate, de aceea noi ne vom adresa tuturor forurilor competente, nationale si internationale, pana cand se restabileste legalitatea. In continuare, asa cum au procedat si la momentul producerii accidentului, institutiile Statului Roman, institutii in slujba cetateanului, adopta aceeasi atitudine de nepasare, sfidare si pasare a competentelor", se mai arata in comunicatul transmis de reprezentantii familiei Ion.

In opinia acestora, daca Guvernul, prin ministerele implicate, ar fi respectat si ar fi impus ca Regulamentele Europene sa fie respectate si aplicate intocmai, Aurelia Ion ar fi fost astazi in viata.

Omniasig a platit succesorilor studentei Aura Ion suma asigurata in caz de deces, de 287.500 euro, prevazuta in polita pentru avionul implicat in accidentul din Apuseni de la finele lunii ianuarie 2014, suma care a fost achitata si mostenitorilor pilotului Adrian Iovan, in mai anul trecut.

"Plata despagubirii cuvenite conform sumelor asigurate prevazute in polita de asigurare in vigoare la momentul accidentului s-a facut imediat dupa ce toate documentele de succesiune necesare au fost depuse la dosar de catre mostenitorii legali ai Aurei Ion", a aratat Omniasig Vienna Insurance Group, intr-un comunicat de presa transmis luni.

Contractul de asigurare a fost valabil pentru perioada 13 mai 2013-12 mai 2014 si acoperea toate cele 16 avioane si elicoptere ale Scolii Superioare de Aviatie Civila, care a platit 160.020 lei pentru polita. Suma asigurata in caz deces si invaliditate totala permanenta prevazuta in polita de asigurare se ridica la 287.500 euro pentru fiecare membru al echipajului si pentru fiecare pasager, potrivit informatiilor obtinute de MEDIAFAX anul trecut.

In comunicatul de luni, Omniasig nu face nicio referire la suma cu care au fost despagubiti succesorii studentei Aura Ion, invocand confidentialitatea datelor.

Potrivit Codului Civil, mostenirea se cuvine sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz. Descendentii si ascendentii au dreptul la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv.

Ascendentii privilegiati sunt tatal si mama defunctului. Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului, precum si descendentii acestora, pana la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.

Mostenitorii Aurei Ion sunt parintii, un frate si doua surori.