Magistratii Tribunalului Ilfov l-au condamnat, vineri, pe fostul rector al Universitatii Ovidius, Tiberius Danut Epure, la patru ani de inchisoare, respectiv trei ani si sase luni de inchisoare, pentru doua infractiuni de luare de mita si la doi ani de inchisoare pentru folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanta a decis contopirea pedepselor aplicate, rezultand o sentinta de patru ani, la care se adauga un spor de trei luni de inchisoare. In plus, instanta a decis si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor de a ocupa functia de rector la orice institutie de invatamant pe o durata de trei ani dupa executarea pedepsei principale. Din pedeapsa aplicata va fi dedusa perioada in care Epure a fost retinut si arestat preventiv, respectiv de la 30 iulie 2013 la 02 aprilie 2014, si arestul la domiciliu de la 03 aprilie 2014 la zi.

Tiberius Danut Epure a mai fost obligat de instanta la plata cheltuielilor judiciare catre stat, in cuantum de 25.000 de lei. In acelasi dosar, magistratii au hotarat achitarea fostului prorector al Universitatii "Ovidius", Gabriela Stanciu, cercetata pentru luare de mita si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, constatand incetata de drept masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de aceasta, si a Lucicai Toader, cercetata pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitiva, avand drept de apel in termen de zece zile de la comunicare. In toamna anului 2013, Tiberius Danut Epure si Gabriela Stanciu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, fiind acuzati ca au luat mita de la mai multe persoane pentru a le da raspunsurile la admiterea la Facultatea de Farmacie. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 27 iunie 2013 - 11 iulie 2013, Tiberius Danut Epure, in calitate de rector al Universitatii "Ovidius" din Constanta, prin intermediul lui Stere Tala, a pretins de la o persoana 4.000 de euro pentru a-i pune la dispozitie, inaintea examenului, subiectele la disciplinele de concurs pentru admiterea la Facultatea de Farmacie, astfel incat o candidata sa fie admisa fraudulos. De asemenea, in 18 iulie, Tiberius Danut Epure ar fi pretins de la o persoana 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie, au precizat procurorii.

Gabriela Stanciu este acuzata ca, in cursul lunii iulie 2012, a primit mita 1.500 de euro de la Lucica Toader, pentru a facilita admiterea fiicei acesteia la Facultatea de Farmacie. In cursul aceleiasi luni, Stanciu i-ar fi pus la dispozitie Lucicai Toader cate 50 de subiecte, inclusiv raspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie si chimie