Premierul Victor Ponta a aratat, in sedinta Cabinetului, ca indemnizatiile sunt in continuare foarte mici si a precizat ca termenul de "veteran" se aplica si celor care au fost implicati in teatre de operatiuni recente, relateaza MEDIAFAX.

"Termenul de veteran nu mai e similar doar cu cineva foarte in varsta, de acum multi ani, ci avem militari care au fost in teatre de operatiuni si pe care ii numim de asemenea veterani. Oricum, sunt indemnizatii foarte mici, cresterea e substantiala, dar e departe de a acoperi ceea ce se recunoaste in mod normal", a spus Ponta.

Veteranii de razboi au dreptul la rente lunare acordate in functie de importanta ordinelor si medaliilor conferite. Cuantumul acestora se raporteaza la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins intre 148 de lei si 296 de lei, cu exceptia celor sapte veterani de razboi Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale caror rente lunare ajung la 850 de lei.

Potrivit legislatiei in vigoare, pe langa rentele lunare mentionate, veteranii de razboi au dreptul la un spor de front, stabilit in raport cu durata participarii la razboi. Prin actul normativ adoptat astazi se dubleaza acest spor pe care il primesc invalizii si veteranii de razboi pentru primul an de participare pe front, potrivit Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern permite, totodata, avansarea onorifica in grad a veteranilor de razboi si in alta zi decat cea de 9 Mai, Ziua Victoriei, asa cum prevedea legislatia in vigoare. Anul acesta se implinesc 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar 2015 a fost declarat „Anul veteranilor de razboi”.