Imunostimulatoarele accelereaza si intensifica actiunea mecanismelor de aparare ale organismului, in asa fel incat ele sa actioneze, teoretic, mai prompt si mai eficient cand in organism patrunde un microb.

Rezultatele pe care parintii se asteapta sa le obtina in urma folosirii produselor de acest gen sunt legate de rezistenta la boli a copiilor lor.
Nici un medic nu va recomanda imunostimulatoare unui copil sanatos, care pur si simplu face infectii respiratorii frecvente. Cea mai frecventa plangere a parintilor este ca desi i-au administrat copilului nu stiu cate siropele, prafulete si pastilute, nu se vede nici un efect. Copilul continua sa raceasca des, sa lipseasca mult de la gradinita, sa faca tratamente peste tratamente.

Acesta este, din punctul nostru de vedere, cazul fericit. Pur si simplu sistemul imunitar al celui mic are nevoie sa se antreneze, ca sa stie pe viitor sa faca fata agresiunilor.

Asa este normal, si vei observa ca, pe masura ce creste, copilul se va imbolnavi din ce in ce mai rar si va face forme tot mai usoare de boala.
Cercetatorii sustin insa ca exista o legatura intre folosirea frecventa si, sa recunoastem, haotica a imunostimulatoarelor si declansarea tarzie, in viata de adult, a diverse boli autoimune. Ceea ce sustin ei este, pe scurt, ca sistemul imunitar, bombardat periodic cu „energizante”, ajunge sa reactioneze violent si pripit, incepand sa considere ca „straine: si „agresoare” celulele propriului organism.

Prin urmare, ei recomanda prudenta in administrarea acestui tip de produse, mai ales ca unele dintre ele fiind „naturiste”, sunt insuficient testate.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.