Psihologii moderni atrag atentia asupra unui lucru: sistemul bazat pe pedepse si recompense NU FUNCTIONEAZA!

Rezultatele pe care le obtin parintii sau educatorii folosindu-l sunt indoielnice, iar eficienta lor pe termen lung este un mit. Dimpotriva, folosirea pedepselor in copilarie conduce la o relatie proasta intre parinte si adolescent, la minciuna si la o relationare defectuoasa.
De ce nu functioneaza pedepsele? Pedeapsa il face pe copil sa se concentreze asupra a altceva decat asupra greselii pe care a facut-o. Si nu este singurul. Atentia parintelui este de asemenea distrasa. Copilul nu se va mai gandi la ce anume l-a determinat sa comita greseala sau la consecintele negative ale faptei sale. El nu este stimulat sa se gandeasca la cum altfel ar fi trebui sa actioneze pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Aplicarea unei pedepse face ca intreaga furie a copilului sa se concentreze asupra adultului. Copilul este suparat pe altcineva, poate da vina pe altcineva si nu este obligat sa se confrunte cu propriul comportament si cu consecintele acestuia.

Comportamentul „bun” obtinut in urma pedepsei nu va dura mult. In absenta pedepsei, comportamentul negativ revine. Pur si simplu copilul nu a inteles importanta si beneficiile pe care comportamentul corect il au, asa ca nu are nici un motiv interior sa il aleaga.

Pedeapsa este dificil de aplicat si pentru parinte.

Pedeapsa nu il responsabilizeaza pe copil. Parintele este responsabil sa vegheze la schimbarea comportamentului copilului. In momentul in care decizi sa aplici o pedeapsa, decizi practic sa iti asumi responsabilitatea pentru comportamentul copilului tau.

Abia cand va fi iesit de sub influenta ta, copilul va incepe sa invete sa devina responsabil pentru ceea ce face, dar lumea exterioara e un invatator aspru!

Un copil care este lovit va invata doar ca aceasta este o metoda acceptabil de comportament, cat timp esti cel mai mare. In fond, asa fac si parintii sai, ii lovesc pe cei mai mici si mai slabi decat ei. De ce sa nu le urmeze exemplul?

Pedeapsa ii refuza copilului sansa de a experiementa consecintele reale ale actiunilor lor.

Daca folosesti pedeapsa ca pe o unealta, probabil ca ea va reusi sa stopeze o anumta actiune. Daca ii trimiti la ei in camera pe cei doi frati care s-au luat la bataie, probabil ca in prezentul imediat lupta lor va inceta. Uneori este chiar necesar sa faci asta, insa este o greseala sa consideri ca faptul ca i-ai exilat din sufragerie i-a si invatat cum sa se comporte intr-o situatie similara. Pedeapsa i-a invatat sa NU faca ceva, dar nu le-a aratat ce ar fi putut sa faca pentru a evita situatia.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR