In imaginile filmate de camera de pe drona, la ora 16.40 si 40 de secunde, la aproximativ jumatate de ora dupa apelul initial dat la 112, se observa barca pompierilor militari, in care se afla mai multe persoane, cum se indreapta spre locul in care a cazut elicopterul. Se poate vedea clar cum pompierii trag la rame, ambarcatiunea deplasandu-se cu greutate, transmite MEDIAFAX.

In acelasi timp, dinspre malul opus al lacului, dinspre orasul Ovidiu, se vede cum vine o ambarcatiune pescareasca, aceasta fiind dotata cu motor. In locul in care a cazut elicopterul se mai poate vedea inca o bucata din ceea ce pare a fi coada aparatului de zbor, in mijlocul unei pete mari de combustibil.

Filmarea are un minut si aproximativ 15-17 secunde, iar in imagini nu apare momentul in care salvatorii gasesc trupul medicului Laura Vizireanu, aceasta fiind adusa la mal in jurul orei 16.45.

Proprietarul dronei, Bogdan Dumitru, declara, vineri, ca o persoana l-a anuntat ca drona sa, pe care o pierduse luni, la scurt timp dupa prabusirea elicopterului SMURD, a ajuns la Politia Mamaia, iar ulterior drona a fost predata Parchetului Militar.

Bogdan Dumitru spunea ca in zilele urmatoare se va duce la Parchet cu o alta drona in care va introduce cardul din drona care a filmat pentru ca acele imagini sa poata fi disponibile si analizate de catre anchetatori. El mai spunea ca a aflat de pe Facebook ca un elicopter s-a prabusit in lacul Siutghiol si a plecat spre statiunea Mamaia, luand drona cu el. Imediat ce a ajuns la locul accidentului a inaltat drona, indreptand-o spre o zona a lacului unde observase o pata de ulei.

"Am ridicat drona sa vad cine e pe mal si am trimis-o pe un punct din lac unde parea sa fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine si era o chestie care se agita acolo prinsa de ceva. Cand am incercat sa o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, asa imi aduc aminte", afirma Bogdan Dumitru.

El a spus ca nu isi explica de ce a pierdut controlul dronei. "Cand o drona isi pierde controlul trebuie sa se duca in punctul de unde a plecat. Daca i se termina bateria, atunci cand ajunge la 20 la suta aterizeaza. Ea se afla atunci la 174 de metri de tarm si avea o viteza de cinci-sase metri pe secunda", a povestit Bogdan Dumitru.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani), si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic produs in urma cu o saptadin Constanta. Elicopterul SMURD care s-a prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Operatiunile de cautare si salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anuntat de un martor la numarul de urgenta 112, la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac. Interventia s-a incheiat oficial marti, la ora 4.10, cand a fost adusa la mal ultima victima.

Procurorii Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale in acest caz pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca. De asemenea, in continuarea cercetarilor, procurorii militari au extins urmarirea penala pentru ucidere din culpa. Ulterior, ancheta a fost preluata de Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorul general Tiberiu Nitu declara, miercuri, ca, deocamdata, nu a fost identificata cauza prabusirii elicopterului SMURD, precizand ca daca se va stabili ca decesul celor patru persoane "nu s-a datorat unei fapte umane", ci unei "imprejurari fortuite", nu va fi nimeni tras la raspundere.