Gabriel Nagy, coordonatorul proiectului Terra Mirabilis, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca au fost calificati opt voluntari capabili sa insoteasca in siguranta persoanele sau grupurile de nevazatori pe acest traseu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Asociatia Babilon Travel a realizat, in premiera nationala, proiectul Terra Mirabilis, prin care s-a creat un traseu turistic pentru persoane nevazatoare sau cu deficiente de vedere, in centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca. Beneficiarii proiectului sunt nevazatori sau cu dizabilitati de vedere, din tara si strainatate, care doresc sa viziteze orasul. In vederea realizarii traseului turistic, adaptat nevoilor nevazatorilor, a fost realizat suportul material aferent si s-au calificat opt voluntari capabili sa insoteasca in siguranta persoanele sau grupurile de nevazatori pe acest traseu. Suportul material, in limbile romana si engleza, este creat in formate potrivite persoanelor cu dizabilitati de vedere, adica ghiduri audio, dar si in format PDF, care pot fi traduse in limbajul Braille", a spus Nagy.

Potrivit acestuia, ghidurile turistice, hartile si materialele informative concepute permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilitati de vedere sa parcurga in siguranta un traseu de vizitare a Clujului, "care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente si lacasuri de cult si care scoate in evidenta dimensiunea multiculturala si multietnica a orasului".

"Proiectul este gandit si pentru a stimula incluziunea celor cu deficiente de vedere in comunitate. Noi am incercat sa stimulam interactiunea intre cei cu deficiente de vedere si cei fara, deoarece oamenii cu probleme de vedere au o zona de confort din care ies extrem de greu si, de aceea, uneori au nevoie de a fi impulsionati. Dorim sa facem si un fel de retea, intre centrele de nevazatori, ca sa ajutam si alte asociatii sa faca ceea ce am facut noi la Cluj-Napoca", a mai spus Nagy.

In traseul turistic, care a fost testat cu un grup de tineri nevazatori, sunt cuprinse obiective precum Piata Avram Iancu, Bastionul Croitorilor, Biserica Reformata, Piata Unirii, Palatul Banffy, Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic, Piata Muzeului, Casino-ul din Parcul Central, principalele statui, muzee si parcurile orasului.

De asemenea, traseul permite si experiente senzoriale pentru turistii nevazatori care, la Bastionul Croitorilor, pot pipai blocurile de piatra slefuite in urma cu sute de ani, iar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pot atinge diverse obiecte expuse.

"Am discutat si la Muzeul Farmaciei sa gasim cateva idei pentru asemenea experiente senzoriale, iar cand am testat traseul, la Muzeul Mitropoliei Clujului li s-a permis turistilor sa pipaie diferite obiecte aflate acolo, dar si mormintele fostilor arhiepiscopi care au inscriptii in relief", a mai spus Gabriel Nagy.

Proiectul Terra Mirabilis este realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistica al municipiului.

Partenerii proiectului sunt Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociatia Nevazatorilor din Romania, Filiala Cluj, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.