Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au schimbat sentinta primita de cei trei in prima instanta, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus achitare lor, in 8 octombrie 2012. Decizia de condamnare a celor trei la pedepse cu executare este definitiva, acestia urmand sa fie incarcerati.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul careia ar fi fugit Omar Hayssam din tara, si pe Mukhles si Mahmoud Omar, pentru ca, in perioada 23-30 iunie 2006, au planificat si inlesnit iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunosteau ca sirianul a fost trimis in judecata pentru acte de terorism, prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire in Irak, in martie 2005, a jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, scrie MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam a parasit Romania pe cale maritima, ajutat de cei trei, Tartoussi avand ca justificare "considerente de ordin material", iar fratii sirianului, "considerente de ordin familial".

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, sirianul a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Sirianul a fost adus in tara in 19 iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga acestuia din Romania. Omar Hayssam a fost atunci incarcerat, pentru a executa pedepsele definitive primite in trei dosare, respectiv 20 de ani de inchisoare pentru rapirea celor trei jurnalisti, 16 ani de inchisoare pentru inselaciune, in dosarul "Volvo" si trei ani de inchisoare pentru fraude, in cauza "Foresta Nehoiu".