Cercetatorii de la Universitatea din Boston au descoperit ca laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, insa acest efect a fost constatat numai in cazul femeilor. In acelasi timp, consumul zilnic de branza agrava aceasta problema, iar iaurtul nu avea niciun efect, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

Osteoartrita este o boala degenerativa, care provoaca inflamarea dureroasa a articulatiilor mainilor, soldurilor si genunchilor.

"Consumul de lapte joaca un rol important in sanatatea oaselor. Studiul nostru este cel mai amplu de pana acum care cerceteaza impactul consumului de lactate asupra evolutiei osteoartritei la nivelul genunchilor", a declarat Bing Lu, coordonatorul studiului, de la Brigham & Women's Hospital din Boston.

Osteoartrita, cea mai frecventa afectiune articulara, este mai des intalnita in cazul femeilor decat al barbatilor si peste un milion de adulti sunt nevoiti sa mearga la medic in fiecare an din cauza acestei boli.

Atunci cand doctorii evalueaza severitatea osteoartritei, acestia utilizeaza imagistica prin rezonanta magnetica pentru a masura spatiul existent intre articulatii. Ingustarea spatiului dintre articulatii indica subtierea cartilajului, fapt care agraveaza osteoartrita.

La inceputul experimentului, au fost stranse informatii despre dieta participantilor, iar spatiul dintre incheieturile acestora a fost masurat cu tehnicile specifice, se arata in studiul publicat in revista Arthritis Care & Research.

La experiment au participat 888 de barbati si 1.260 de femei cu artitra a genunchiului, care au mers la controale periodice intr-un interval de pana la patru ani.