Autorii acestui studiu, realizat la Medizinische Universität Graz din Austria, au descoperit ca dieta vegetariana, caracterizata printr-un consum scazut de grasimi saturate si colesterol si unul ridicat de fructe, legume si produse din cereale integrale, pare sa prezinte riscuri crescute de favorizare a aparitiei cancerului, alergiilor si tulburarilor mintale, precum depresie si anxietate.

Studiul a utilizat date ce provin de la Austrian Health Interview Survey, un sondaj realizat pentru a examina obiceiurile alimentare si diferentele de stil de viata dintre persoanele vegetariene si cele care consuma carne.

Cei 1.320 de voluntari au fost alesi in functie de varsta, sex si statutul socioeconomic si includeau in randurile lor 330 de vegetarieni, 330 de persoane care mancau carne, dar si multe fructe si legume, 330 de persoane "cu o dieta obisnuita" si 330 de persoane care mancau foarte multa carne, scrie MEDIAFAX.

Savantii austrieci au stabilit ca vegetarienii consumau mai putin alcool si aveau IMC-uri (indice de masa corporala) mai mici, dar, cu toate acestea, aveau o sanatate mintala si fizica mai scazuta. Participantii care mancau mai putina carne apelau, totodata, la practici medicale mai putin sanatoase, precum anularea programarilor la medic pentru controalele medicale preventive si anularea programarilor pentru vaccinare.

"Studiul nostru a aratat ca adultii austrieci care adopta o dieta vegetariana sunt mai putin sanatosi (prezinta riscuri de cancer, alergii si tulburari mintale), au o calitate a vietii mai scazuta si, de asemenea, necesita mai multe tratamente medicale", au declarat autorii studiului.

Autorii au tinut, totodata, sa isi apere studiul in fata acuzatiilor potrivit carora cercetarea lor ar reprezenta de fapt o reclama pentru industria carnii.