Directului CRSS Eugen Popescu a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, rezultatele preliminarii ale acestui sondaj, aratand ca acesta a fost facut in Republica Moldova, fara zonele Transnistria si Gagauzia.

Potrivit sondajului, la intrebarea: "Credeti ca reunirea Republicii Moldova cu Romania s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanti au raspuns ca sunt siguri ca da, iar 34% cred ca da. 25% dintre respondenti au spus ca nu cred ca se va realiza unirea cu Romania, iar 7% sunt siguri ca nu, in timp ce 15% nu stiu sau nu raspund.

O alta intrebare a sondajului este: "Ce pozitie aveti fata de reunirea Romaniei cu Republica Moldova?", iar raspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degraba pentru, 20% mai degraba impotriva, 12% categoric impotriva si 15% nu stiu, nu raspund, este indiferent.

Dintre cei are doresc unirea Republicii Moldova cu Romania, 41% cred ca avantajul ar fi libera circulatie a cetatenilor in spatiul UE, si 38% accesul liber al cetatenilor la locurile de munca din Romania si UE, iar 21% pensii si salarii mai mari.

Sondajul mai arata ca la intrebarea "Care este limba pe care o vorbiti cel mai des?", raspunsurile sunt 63% limba romana, 26% limba moldoveneasca si 10% limba rusa.

Sondajul mai arata ca 40% dintre intervievati sunt categoric de acord ca Romania si Republica Moldova au aceleasi traditii si folclor, 34% sunt mai degraba de acord cu acest lucru, in timp ce 7% sunt categoric impotriva si 13% sunt mai degraba impotriva.

59% dintre participantii la sondaj cred ca declararea Independentei Republicii Moldova este cel mai important eveniment din istoria nationala, iar 22% cred ca acesta este Marea unire a Basarabiei cu Romania de la 1918.

Directorul CRSS a mai precizat ca marja de eroare a sondajului este de +/- 2,5%, pe un esantion de 1.155 persoane in varsta de cel putin 18 ani, iar esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta din Republica Moldova, fara regiunea transnistreana si Unitatea teritoriala Autonoma Gagauzia. Rezultatele finale ale sondajului vor fi facute publice in luna mai 2014.