MJ arata, intr-un comunicat de marti, ca la nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit si functioneaza, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 si OUG 116 din 23 decembrie 2013, comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale.

Potrivit legii, explica ministerul, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand "doar dreptul de a sesiza instantele competente, in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale", scrie MEDIAFAX.

Pana la 10 ianuarie, comisiile au analizat situatia a aproximativ 24.000 de detinuti din totalul celor 30.680 aflati in inchisorile din Romania.

"In urma acestei analize partiale, s-a constatat ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata, pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea ca cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte savarsite in timpul minoritatii, fie de condamnari aflate in ultima perioada de executare", arata MJ.