"La data de 3 decembrie a.c., politistii Serviciului Arme Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Giurgiu si politistii de frontiera ai SPF Giurgiu au identificat un cetatean strain, de 37 de ani, care transporta din Republica Bulgaria, fara drept, cu o autoutilitara, 10.820 de kg. de articole pirotehnice din categoria a II-a", se arata intr-un comunicat emis de Politia Romana, transmite MEDIAFAX.

Conform sursei citate, marfa trebuia sa ajunga la sediul unei firme din Bucuresti.

Petardele au fost confiscate, iar bulgarul s-a ales cu dosar penal pentru detinere, transport, folosire sau orice alta operatiune cu materii explozive (articole pirotehnice) fara drept.

Conform legii, din motive de ordine, securitate si siguranta publica, dar si pentru protectia mediului, se interzice detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in exterior si exclusiv de catre pirotehnicieni (articole pirotehnice din clasa a II-a), precum si a celor de scena.

Articolele pirotehnice de divertisment care nu intra sub incidenta acestora prevederi sunt cele ce prezinta un risc foarte scazut, cu un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii in spatii restranse, cum ar fi stelutele, lumanarile scanteietoare, jerbele cu scantei, minifaclele si inelele de foc.

Potrivit evidentelor Inspectoratului General al Politiei Romane, la nivel national, pana in prezent, 12 societati comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importata sau transferata adaugandu-se cea ramasa in stoc din anii precedenti.

Orice operatiune cu articole pirotehnice efectuata fara drept constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an.

In 2005, cand articolele pirotehnice din clasa a II-a se vindeau "la liber" catre publicul larg, in perioada sarbatorilor de iarna, la nivel national, au fost inregistrate peste 350 de raniri si un deces, cauzate de folosirea necorespunzatoare a acestora, potrivit IGPR.

Din 2006, dupa restrictionarea vanzarii catre publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, in perioada similara s-au produs anual, in medie, 25 de raniri, fara sa fie inregistrate decese.