Oprescu a spus, in sedinta comisiilor juridica si de administratie, ca apreciaza celeritatea discutiilor privind legea cainilor fara stapani si ca are cinci amendamente care "pot sa descatuseze administratiile locale si sa dispara de pe strazi masa de caini", relateaza MEDIAFAX.

Oprescu a propus ca, dupa sapte zile in adapost, cainii care nu sunt adoptati sau revendicati sa fie eutanasiati. El a propus si eliminarea reintoarcerii in teritoriu a cainilor, aratand ca vaccinarea, curatarea si ciparea cateilor este obligatorie, dar reteritorizarea lor nu este in regula.

Oprescu a propus si sanctiuni aspre pana la incriminarea ca infractiuni pentru cei care abandoneaza cainii in spatiul public si apoi sunt regasiti pe strada, adaugand ca trebuie sa constituie infractiune si mutatul cainilor dintr-o parte in alta.

"Trebuie sa avem mainile dezlegate sa ne facem treaba, nu vorbeste nimeni de eutanasierea in masa", a mai spus Oprescu.

Oprescu a mai precizat ca administratia locala nu are bani pentru a construi zeci de adaposturi si nici pentru a ingriji caini cinci-sase ani cat dureaza viata lor.

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a propus la comisii ca termenul in care cainii sa fie tinuti in adaposturi sa fie de 14 zile si nu de 7 zile, aratand ca in 7 zile cainii care au proprietar pot fi revendicati, iar dupa inca 7 zile cei care nu sunt adoptati trebuie sa fie eutanasiati.

"Noi, primarii de municipii din Romania, suntem pentru aceasta solutie radicala", a precizat Pendiuc, aratand ca trebuie sa fie precizate in lege si termene in care trebuie sa fie colectati cainii de pe strazi.

Pendiuc a mai spus ca trebuie prevazute si sume de bani pentru realizarea acestor lucruri si le-a spus parlamentarilor ca, daca cineva se intreaba ce se intampla cu cainii dupa eutanasiere, la Pitesti exista un incinerator de materii organice.

Reprezentantii ONG-urilor Vier Pfoten si Asociatiei "Cutu cutu" s-au opus eutanasierii, mizand pe programe educationale.

Fostul senator Marius Marinescu, initiator al proiectului de lege privind gestionarea cainilor fara stapan, a spus ca este impotriva eutanasierii cainilor. Dupa parerea sa, cea mai buna solutie ar adunarea cateilor in adaposturi care apoi sa fie administrate de ONG-uri.

"Pentru finantarea acestor adaposturi se gasesc solutii, trebuie sa se dea o derogare ca toate marfurile perisabile de la supermarket-uri sa mearga la aceste adaposturi. Rugamintea e sa nu provocam crime. Nu se poate vorbi de eutanasiere colectiva, ci numai individuala a cainilor cu boli incurabile, a cainilor agresivi", a mai spus Marinescu.

Seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Vladimir Manastireanu, a precizat, in replica la propunerea lui Marius Marinescu, ca toate produsele care nu mai pot fi consumate sunt dirijate catre unitatile de neutralizare si nu pot fi introduse in hrana animalelor.

Dezbaterile din comisiile de administratie si juridica privind proiectul de lege referitor la gestionarea cainilor fara stapan continua in absenta presei, a reprezentantilor ONG-urilor si a primarilor.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a precizat ca in comisii vor fi luate in discutie doar articolele care au fost contestate de Curtea Constitutionala si ca toate celelalte dezbateri care nu vizeaza aceste articole nu au efect in cadrul comisiilor.

"Procedura ne obliga sa ne limitam strict la ceea ce a comunicat CC", a spus Ciuca.