De asemenea, Ministerul Sanatatii cere serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere, se precizeaza intr-un comunicat.

Potrivit MS, directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale, pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

Tot directiile de sanatate publica, arata MS, trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva si asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

In plus, mai precizeaza sursa citata, vor fi verificate conditiile igienico-sanitare, de cazare si alimentatie din taberele scolare, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati, scrie MEDIAFAX.

MS recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00.

Potrivit medicilor, in perioadele de canicula, este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 si 2 litri), fructe si legume proaspete. Medicii mai recomanda evitarea consumului de alimente usor perisabile, alcool si bauturi cu continut ridicat de cofeina sau de zahar.

Cei pentru care este absolut necesar sa se expuna la soare dupa-amiaza sunt sfatuiti sa poarte palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.