Ziua Imnului national este sarbatorita la 29 iulie, anual, potrivit unei legi din mai 1998.

Prin Legea 99 din 26 mai 1998 pentru proclamarea Zilei Imnului National al Romaniei, "se proclama ziua de 29 iulie Ziua imnului national al Romaniei - Desteapta-te, romane, simbol al unitatii Revolutiei Romane din anul 1848".

Presedintele Traian Basescu a transmis, sambata, 29 iunie, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului National: "Ziua de 29 iunie, cand toti romanii sarbatoresc Imnul National, ne ofera un bun prilej sa intelegem cat de important este sa fim uniti in jurul valorilor noastre nationale. Imnul National, «Desteapta-te, romane», nascut in Zilele Revolutiei de la 1848 si cantat in momente grele pentru natiunea noastra de catre generatiile care au faurit statul roman, ne indeamna sa intelegem ca la temelia unui stat puternic sta intotdeauna un popor solidar si responsabil si ca, fara implicarea activa a tuturor cetatenilor sai in viata societatii, nu putem avea o tara stabila, prospera si demna. In aceasta zi de sarbatoare ii invit pe toti romanii sa cinsteasca si sa onoreze cu sufletul deschis Imnul nostru National, «Desteapta-te, romane»!".

Mesajul a fost postat, sambata dimineata, pe site-ul Presedintiei, intr-un comunicat oficial, dar apoi a fost eliminat, scrie MEDIAFAX.

In 29 iulie 2007, anul in care Romania a intrat in UE, presedintele a transmis un mesaj de Ziua Imnului: "In aceasta zi in care sarbatorim imnul nostru national vreau sa adresez tuturor romanilor un mesaj de incredere in capacitatea noastra ca natiune de a raspunde la provocarile si oportunitatile viitorului. Anul acesta am devenit membri ai Uniunii Europene, indeplinind astfel principalul obiectiv politic fixat dupa caderea regimului comunist in decembrie 1989. Dar acest lucru nu inseamna ca au disparut toate problemele, nu inseamna ca nu mai exista nedreptate, saracie sau coruptie. Avem insa toate premisele ca aceste tare ale tranzitiei sa fie depasite. Acum totul depinde numai de noi, de curajul, determinarea si de munca noastra. In aceste momente trebuie sa ne aducem aminte ce important este sa fim uniti in jurul valorilor nationale, ce important este sa ne afirmam identitatea in interiorul Europei unite. Indemnul «Desteapta-te, romane» ne duce cu gandul la toate generatiile care au construit statul roman, la dificultatile prin care am trecut, la suferintele indurate. Orice natiune se fondeaza pe respectul fata de trecut si pe solidaritatea si respectul intre membrii sai. Iar acest respect este simbolizat atat de bine de momentele in care cantam, impreuna, «Desteapa-te, romane»".