Liderii politici maghiar se afla in Romania in vizita privata, astfel ca nu vor vorbi in calitate de politicieni, conform regulilor instituite de organizatorii pelerinajului, care nu vor ca evenimentul religios sa aiba alte conotatii, scrie MEDIAFAX.

Potrivit fortelor de ordine, la ora transmiterii acestei stiri, in zona au ajuns in jur de 50.000 de persoane, aproximativ 20.000 fiind deja pe platoul unde se va tine slujba de hram de Rusaliile Catolice.

Multi dintre credinciosi au petrecut noaptea in biserica rugandu-se la statuia Fecioarei Maria, considerata facatoare de minuni, alti 3.000 de pelerini din Ungaria fiind adusi in Miercurea Ciuc cu cele trei trenuri puse la dispozitie de Caile Ferate Maghiare.
.
Ca si in alti ani, la pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc au venit credinciosi din toate colturile lumii.

"Am venit din Paris, am ajuns ieri si ne-am cazat la Tusnadul Nou si suntem peste masura de fericiti. Locul acesta de pelerinaj este unul foarte important pentru toti, fie ei romani, maghiari, francezi sau de alte nationalitati. Cat priveste Fecioara Maria, pentru ea am venit aici", a declarat un pelerin venit din Franta.

Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc are o traditie de 446 de ani, fiind considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est.

Istoria pelerinajului se leaga de incercarea principelui Transilvaniei Ioan Sigismund de a impune secuilor catolici, in 1567, religia unitariana. Credinciosii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni si Casin s-au adunat, in sambata Rusaliilor, la Sumuleu Ciuc, pornind spre muntele Harghita, impotriva armatei principelui. In timp ce barbatii luptau cu armata lui Sigismund, femeile si copiii s-au adunat in biserica de la Sumuleu si s-au rugat.
Obtinand victoria, secuii si-au impodobit steagurile cu crengi de mesteacan si s-au intors la Sumuleu, pentru a multumi Fecioarei Maria. De atunci, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, credinciosii catolici se aduna in cea mai mare procesiune religioasa din zona.