„Zaraza” este unul dintre cele mai îndrăgite șlagăre românești, în spatele căruia stă o legendă tristă. Se spune că bruneta, celebră în Bucureștiul interbelic, a sfârșit cu gâtul tăiat, ucisă din gelozie. Tot în timp a curs și vorba că cel care a iubit-o cel mai mult, Cristian Vasile, i-ar fi mâncat cenușa cu lingurița. 

 

Legenda Zarazei, bruneta pentru care s-au războit Zavaidoc și Cristian Vasile

Faima Zarazei s-a construit pe romanțele lui Cristian Vasile și pe poveștile mai multor scriitori, printre care Mircea Cărtărescu, care a amintit-o în cartea „De ce iubim femeile”.

„Cei din public, îmbogăţiţii şi colaboraţioniştii oraşului, putred de corupţi, păreau să fi uitat până şi ei Sodoma josnică şi monotonă a vieţii lor. Unii tăceau, privind sticlos în faţa ochilor. Alţii duceau paharul alungit de şampanie la gură şi beau din el mult mai mult decât de obicei. Femeile, multe dintre ele târfe trecute prin ciur şi darmon, plângeau ca şcolăriţele. Se surprinse şi Zaraza lăcrimând, şi nu-şi amintea s-o mai fi făcut vreodată”, scrie Mircea Cărtărescu în „De ce iubim femeile”.

Povestea de dragoste dintre Cristian Vasile și Zaraza s-a înfiripat în localul „Vulpea Roșie” de pe Lipscani, un local celebru la acea vreme în București. Descrisă ca o prostituată de lux superbă, Zaraza era fiica unui boier grec și a unei țigănci pe nume Didina.

Cristian Vasile i-a mâncat cenușa

Zaraza a fost iubita lui Vasile timp de doi ani, timp în care a atras și un alt lăutar celebru către ea, Zavaidoc. Amorul dintre Vasile și Zaraza s-a terminat brusc, în octombrie 1946, într-o seară în care Zaraza a ieșit să cumpere tabac pentru iubitul ei și a fost ucisă de un bărbat care ar fi fost tocmit de Zavaidoc. Bruneta a fost găsită a doua zi cu gâtul tăiat.

Distrus de pierdere, solistul a zăcut în beție zile în șir și legenda spune că acesta ar fi mâncat cu lingurița cenușa Zarazei și și-ar fi turnat terebentină pe gât ca să se omoare. Nu a trecut la cele veșnice, însă gestul i-a afectat corzile vocale.

Citeste si:
Gina Pistol nu are liniște nici în vacanță. Ce a pățit iubita lui...
Gina Pistol nu are liniște...

„A fost omorâtă pe malul Dâmboviţei, în timp ce mergea să cumpere tutun. Cristian Vasile a fost devastat. Pentru că o iubea atât de mult, se zice că, după ce a fost incinerată, lăutarul ar fi furat din crematoriu urna cu cenuşa ei şi ar mâncat-o cu linguriţa”,
spune istoricul Dan Falcan.

În schimb, alții spun că acest scenariu este pură ficțiune construită pe seama unei melodii de tango interpretată de Cristian Vasile și compusă, de fapt, de un argentinian.

„Cărtărescu a aflat de povestea asta prin intermediul lui Nicolae Manolescu şi a creat o legendă imaginară a Zarazei în cartea sa, “De ce iubim femeile”. Dovadă că această poveste este ficţiune îl reprezintă faptul că istoria ne spune că pe Vasile nu terebentina l-a scos din circuit, ci faptul că a făcut nodule pe coardele vocale, o boală banală de altfel la cântăreţi.

Citeste si:
Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Dezvăluirile...
Au trecut șase ani de la...

Mai mult, o sinucidere mergea mai bine la o asemenea poveste. Nemaivorbind de faptul că dacă Zaraza ar fi fost de origine rromă, potrivit tradiţiei ea trebuia îngropată, şi nu incinerată”, explică scriitorul și istoricul Stelian Tănase.

Nimeni nu poate ști dacă această femeie a existat cu adevărat, dar legenda ei va dăinui multă vreme de acum încolo. Cristian Vasile a murit în iunie 1974. Bolnav de plămâni, în ultima parte a vieții, celebrul lăutar a mai suferit și o paralizie a corzilor vocale și o boală de inimă.

Afectat de fosa în care a căzut în ultimii ani ai vieții, se spune că solistul a cerut să nu i se pună cruce inscripționată cu nume pe mormânt. Ultima sa dorință a fost să fie dat uitării și nimeni să nu cunoască povestea măririi și decăderii lui.

Citeste si:
Au trecut 15 ani de la moartea lui Adrian Pintea. Care au fost...
Au trecut 15 ani de la...

Cine a fost Zavaidoc

Marin Gheorghe Teodorescu, cunoscut ca Zavaidoc, a fost un cântăreț de muzică populară românească și de romanțe din perioada interbelică. În noiembrie 1944 trece prin cel mai greu moment al vieții. Poposind la Turnu Măgurele, i se naște cel de-al treilea copil, cade la pat, tensiunea îi ajunge la 28 și se îmbolnăvește de nefrită galopantă.

În data de 31 decembrie se internează la Spitalul „Filantropia” din București, iar lipsa de medicamente de la acea vreme și consecințele bolii îi provoacă orbirea. Moare pe 13 ianuarie 1945 (48 de ani) la București, fiind înmormântat la Cimitirul Mănăstirii Cernica.

„Când cânta «Maria neichii, Marie»... ehe... plângea lumea... și plâng și eu acum... Cânta multe cântece.: «De când ne-a aflat mulțimea», cânta și romanțe, cântece de petrecere, cânta de toate... El încheia programul. Ridica sala-n picioare. Era un bărbat cuminte, la locul lui, iubit de public și de femei. Nu era înalt. Era arătos.”

Citeste si:
Nicu Constantin, marele actor român de comedie
Nicu Constantin, marele actor...

—Florea Voinicilă, violonist în taraful lui Zavaidoc.

„Cred că era prin '44... Îl concentrase pe tatăl meu la Tighina, la Nistru, unde era toată armata camuflată. Era război. La Tighina, trei cămăși pe noapte schimba. Nu era microfon ca acum, cu plămânii cânta. Îi spunea mamei: «Să-mi pregătești câte o cămașă, pe portmantou...» Trecea apoi pe culoar, se schimba și cânta toată noaptea.”

—Constanța Teodorescu-Zavaidoc, fiica rapsodului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2023 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.