Mihaela Valentina Runceanu, cântăreață de muzică ușoară și profesor de canto la Școala Populară de Artă din București, a fost una dintre cele mai solicitate soliste din Epoca de Aur a României. Moartea sa violentă a zguduit societatea. Deși cu spaimă, căci tragedia s-a produs sub mantia comunistă, crima a provocat revoltă și a scos oamenii în stradă.

Detalii despre moartea violentă a Mihaelei Runceanu

Cu câteva zile înainte tragediei, în data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu se afla la Sala Radio, unde participa la spectacolul „Start Melodii'89”, produs de Titus Andrei, unde interpreta a avut un succes uriaș și unde, la final, a căzut în genunchi în fața publicului, în urma ropotelor de aplauze. Acesta a fost ultimul eveniment la care cântăreața a participat. Două zile mai târziu, pe 30 octombrie, la „Electrecord” a apărut albumul „Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea disc al artistei.

Mihaela Runceanu era pe culmile gloriei în acea perioadă, din punct de vedere profesional, însă, în plan personal, situația era relativă. Stătea singură și, din când în când, își mai împărțea casa cu prietenii. În seara zilei de 31 octombrie a avut o dispută crâncenă cu o amică, cea cu care locuia la acea vreme. Atunci, s-a hotârât să o viziteze Daniel Constantin Ștefănescu, un bișnițar care o ajuta să-și procure rapid casete cu filme noi și îi mai vindea băuturi sau alte produse care nu se găseau în magazinele de stat.

Nimeni nu prevestea că seara în care el îi va aduce o nouă și o ultimă casetă se va sfârși tragic. Agresorul avea la el o pereche de mănuși și avea în plan să o jefuiască, pentru a-și achita o datorie de 5.000 de lei. Contextul era bun. A surprins cearta dintre Mihaela Runceanu și prietena ei și a folosit împrejurările ca liant către bunăvoința artistei. Rămași singuri în odaie, bărbatul a profitat de ocazie și a convins-o pe vedetă să stea peste noapte, argumentând că voia să o știe liniștită după tumultul trăit.

Târziu în noapte, Mihaela Runceanu a adormit. Individul a tăiat cablul de la telefon și i l-a înfășurat în jurul gâtului. Cruzimea lui a fost mare, căci, după câteva minute, artista a început să dea semne de viață. Astfel, a omorât-o cu mâinile goale. În căutarea lui prin casă, a găsit pe balcon două canistre de benzină, iar cu ajutorul lor a dat foc trupului neînsuflețit. Poliția a fost anunțată spre dimineață, după ce prietena Mihaelei Runceanu a revenit pentru a încerca o împăcare.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, o vedetă asumată. Ce a declarat despre partenera...
Bianca Drăgușanu, o vedetă...

„Cadavrul Mihaelei Runceanu zăcea întins pe jos, în încăpere. Pe trupul cântăreței puteau fi observate urme ale arsurilor de la incendiul provocat de ucigașul Daniel Cosmin Ștefănescu. Pianul la care cântăreața repeta șlagărele a fost parțial afectat de flăcări.

Pentru a intra în casă, Mariana Sâmbeteanu, fostă chiriașă a Mihaelei, a spart ușa de la garsonieră, în dreptul zăvorului. În momentul în care a strâns-o de gât, solista s-a apărat și l-a zgâriat pe asasin pe față și pe brațe”, scriau ziariștii la acea vreme.

Bărbatul a fost prins rapid de oamenii legii și la fel de repede și-a recunoscut fapta, spunând că a acționat astfel pentru a achita o datorie. A fost condamnat la 25 de ani de detenție. În anul 2004, acesta a fost eliberat din greșeală, pe baza unei grațieri acordate de fostul președinte Ion Iliescu, apoi a fost din nou încarcerat. A mai ispășit un an și patru luni, după care a ieșit pentru bună purtare. În total, a făcut 17 ani de pușcărie.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

Libertatea, mai grea decât detenția

Crima comisă la 21 de ani l-a urmărit și după ce a revenit în libertate. 10 ani a încercat să își găsească un loc de muncă în România, apoi a plecat în Londra. Licențiat în psihologie, individul își dorea atunci să-și echivaleze studiile, pentru a nu mai fi obligat să facă munca de jos, practicând o meserie pe măsura studiilor sale.

„Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Motivaţia o găsim în noi dacă o căutăm adânc”, declarat Ștefănescu pentru Click, în 2017.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.