Libretul este semnat de Gheorghe Iancu, care l-a adaptat după Marius Petipa şi Lev Ivanov. Regia şi coregrafia îi aparţin aceluiaşi Gheorghe Iancu. Dirijor este Iurie Florea, iar Luisa Spinatelli este responsabilă cu scenografia.

Spectacolul, pe care Opera Naţională Bucureşti îl transmite în regim exclusive online, a fost înregistrat la data de 17 noiembrie 2016. Biletele se pot achiziţiona de pe tickets.operanb.ro până luni, 29 martie, ora 19.00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare începând de vineri, 26 martie, ora 19.00, timp de 72 de ore.

''Lacul lebedelor'', cea mai cunoscută dintre lucrările de balet ale compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) şi una dintre cele mai cunoscute piese de balet din lume, a fost compusă între 1875 şi 1876 la cererea dramaturgului Vladimir Petrovich Begichev. ''Lacul lebedelor'' are ca sursă de inspiraţie o veche legendă, iar personajele principale sunt prinţul Siegfried şi Odette-Odile. Baletul ''Lacul lebedelor'', în patru acte, are la bază un libret de Vladimir Beghicev şi Vasili Geltzer.

Spectacolul montat pe scena Operei Naţionale Bucureşti are în prim-plan experienţa onirică trăită de Prinţul Siegfried. El pătrunde în lumea viselor, unde face cunoştinţă cu vrăjitorul Deirfgeis şi este condus de către acesta pe un tărâm fantastic, unde trăiesc fete transformate în lebede de către vrăjitor. Siegfried se îndrăgosteşte de Odette, prinţesa-lebădă, care îi dezvăluie nefericitul său destin: se află în puterea lui Deirfgeis, iar blestemul nu poate fi risipit decât de un jurământ sincer de iubire.

În România, prima montare a baletului ''Lacul lebedelor'' a avut loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti în 1957, spectacolul fiind pus în scenă de Oleg Danovski. În dublul rol Odette-Odile s-a remarcat în mod deosebit celebra balerină Ileana Iliescu, care a interpretat pentru prima dată acest rol la 22 aprilie 1959, întrupând apoi personajul în peste 400 de spectacole, atât în cadrul stagiunilor, cât şi în turnee efectuate în străinătate, relatează Agerpres.