Importanța evoluției metodelor de învățare, cu sau fără ajutorul tehnologiei este extraordinar de mare, așa cum subliniază Daniel Metz, Președinte al consiliului de administrație NTT DATA Romania: „Prin educație am putea să generăm niște diferențe în competiția globală a talentelor. Vorbim despre un talents war în viitor. Avem șansa, dacă suntem inteligenți pragmatici, de a reorienta rapid sistemul de învățământ, încât lumea să vină la noi pentru că avem absolvenți de mare calitate. Trebuie să ne pregătim absolvenții pentru această competiție globală a talentelor.”

În acest sens, tehnologia și integrarea sa în noi metode de învățare devine esențială, precum și abilitatea de a beneficia de metodele deja existente și de a le valoriza la capacitățile lor maxime.


Tehnologia pentru învățarea celor mici

Sigur că primii care au beneficiat de pe urma modificărilor metodelor de învățare grație tehnologiei au fost copiii. Pentru aceștia au fost create o mulțime de gadgeturi și funcții, menite să le ușureze experiența de învățare atât la școală, cât și acasă. Unul dintre acestea este așa-numita „tablă inteligentă” (smart board), care a venit într-o mulțime de variante până când să își găsească o formă finală, dotată cu o mulțime de funcții diferite, precum posibilități de a arăta unei clase întregi, aflată la zeci de kilometri depărtare, cum se rezolvă un exercițiu sau ce vrea să spună un text.

De altfel, acest element al distanței este o altă problemă rezolvată de tehnologie. Învățământul la distanță este mai ușor ca niciodată în 2022, deoarece cursurile pot fi urmărite pe orice ecran, de la cel de smartphone, la unul de tabletă sau de laptop. Aplicațiile de videoconferințe precum Zoom, Google Meet sau Microsoft Teams au venit nu doar în ajutorul firmelor, ci și în cel al elevilor și studenților de pretutindeni, permițându-le să își poată continua cursurile fără mari eforturi într-o perioadă în care „normalul”, așa cum îl cunoșteam și noi, și ei, dispăruse.

Un studiu realizat de McKinsey arată că mulți studenți și profesori își doresc să continue să folosească metodele de învățare cu ajutorul tehnologiei și după perioada pandemiei, însă instituțiile trebuie să facă eforturi mai mari pentru a susține această schimbare. „Pandemia a creat nevoia unei noi experiențe de învățare online”, explică un expert al industriei citat de studiul McKinsey. „A forțat instituțiile de învățământ să se gândească mai mult cu privire la modul în care își vor învăța studenții și a adus în discuție metode de învățare hibride”, continuă acesta.

Perioada pandemiei a fost probabil și cea în care din ce în ce mai mulți copii și adolescenți au descoperit că YouTube poate oferi mai mult decât clipurile vloggerilor preferați. Platforma s-a îmbogățit cu clipuri educative, menite să complementeze învățăturile de la clasă și să ofere celor mici și mai multe informații, despre orice subiect i-ar putea interesa.


Tehnologia pentru învățarea celor mari

Evident că nu doar cei mici au beneficiat de pe urma tehnologiei atunci când vine vorba de felul în care poți învăța lucruri noi. Adulții au fost la fel de privilegiați, mai ales de aplicații precum cele de videoconferințe amintite anterior, care au făcut ca munca de la distanță să devină o posibilitate nu doar în perioada pandemiei, ci și pre-, respectiv post- acesteia. Cursurile de training pot fi acum realizate de oriunde din lume, atât timp cât beneficiezi de o conexiune bună la internet.

Conceptul de curs a fost de altfel transformat complet odată cu avansul tehnologic. Trecute sunt vremurile în care cursurile puteau fi realizate doar în persoană, cu un instructor/profesor, iar acum un laptop și o cameră web pot înlocui aproape orice sală de curs. De la cursuri de gătit, până la ateliere de scriere, învățarea unei limbi străine sau a unui limbaj de programare - toate acestea pot fi realizate cu ușurință, de la distanță, prin cursuri dedicate, fără a fi nevoie să te deplasezi în afara locuinței tale.

Mai mult, întreaga piață a cursurilor online a devenit extraordinar de competitivă, fiind mai ușor ca niciodată să încerci acum să îți dezvolți un skill nou sau să te apuci de un nou hobby. Exemple precum MasterClass s-au folosit chiar de contractarea celor mai mari nume dintr-o industrie anume pentru a atrage cât mai mulți oameni interesați de acea industrie.

Probabil cea mai ușoară și comodă metodă de învățare pentru care trebuie să mulțumim tehnologiei se regăsește în buzunarul nostru constant: mă refer bineînțeles la smartphone, și la ale sale aplicații și internet care îți permit să afli aproape tot ce ți-ai putea dori. O simplă căutare pe Google îți poate oferi informații despre geografia unei zone pe care urmează să o vizitezi, o aplicație te poate învăța bazele programării sau alta îți poate oferi noi cuvinte zilnic într-o limbă care îți este necunoscută. Limitele învățării au fost doborâte odată cu tehnologia, care a adus posibilități nemaiîntâlnite în această privință în buzunarele tuturor - rămâne doar să profităm de ele.