Odată cu iOS 14, ce trebuie să apară în această toamnă, Apple rezolvă o problemă de securitate destul de serioasă, prin care aplicațiile puteau accesa în secret clipboard-ul utilizatorilor.

Odată cu noua variantă a sistemului de operare, utilizatorii vor fi avertizați când o aplicație încearcă să acceseze această funcție a telefonului, pentru a citi ultimul text copiat de utilizatori.

Una dintre aplicațiil pe care cercetătorii în securitate Talal Haj Bakry și Tommy Mysk au descoperit-o că accesează clipboard-ul telefonului este chiar TikTok.

Zak Doffman i-a contactat pe cei de la Bytedance, deținătorii TikTok, cu privire la problema descoperită, iar răspunsul a fost că situația se datorează unui SDK de reclame de la Google învechit, ce urma să fie înlocuit.

După ce au fost prinși cu mâța-n sac în aprilie, dezvoltatorii TikTok nu par să se fi oprit din practicile dubioase, având în vedere că varianta beta iOS 14 arată că aplicația continuă să ”supravegheze” clipboard-ul.

Acum însă, TikTok are o scuză nouă cu privire la comportamentul aplicației. Conform dezvoltatorilor, problema e cauzată ”de o funcție creată pentru a identifica comportamentele repetitiv și de tip spam.” Aceștia i-au comunicat lui Doffman că au trimis o versiune actualizată a aplicației către App Store, pentru a elimina acest comportament, conform forbes.com. Cu alte cuvinte, ”am fost prinși făcând ceva ce nu trebuia să facem și ne-am grăbit să rezovăm problema.”

TikTok nu e singura aplicație care are un astfel de comportament: și alte aplicații care accesează în secret clipboard-ul vor trebui să renunțe la asta, deoarece utilizatorii vor vedea în timp real când se întâmplă asta. Totuși, TikTok e cea mai populară aplicație care face asta, iar îngrijorător e că nu e prima dată când apar temeri cu privire la potențialul de spionaj al aplicației.

Încă nu e clar dacă problema afectează și dispozitivele cu Android. Dacă ești posesor de iPhone, e recomandat să faci update la cea mai muă aplicație de TikTok, asta în cazul în care folosești această rețea socială.