Acizii grași Omega-3 și sănătatea cardiovasculară

Rezultate diferitelor studii realizate până în prezent arată că acizii grași Omega-3 contribuie la:
• reducerea valorii medii a tensiunii arteriale;
• reducerea numărului de trigliceride din sânge;
• încetinirea dezvoltării plăcilor de aterom;
• scăderea riscului de apariție a ritmului cardiac anormal;
• reducerea riscului de atac de cord și AVC;
• reducerea riscului de deces, în cazul persoanelor cardiace. [1]

Surse alimentare ce conțin acizi grași Omega-3

Cele mai importante surse alimentare, ce conțin un aport semnificativ de acizi grași Omega-3, sunt următoarele:
• peștele (macroul, somonul, sardinele) și fructele de mare;
• semințele de in, semințele de chia și nucile braziliene;
• uleiurile vegetale: uleiul de in sau uleiul de canola;
• alimentele fortificate: ouă, iaurt, lapte, sucuri naturale etc. [2]

Necesarul zilnic de acizi grași Omega-3 poate să difere în funcție de vârstă, sau de carentele nutriționale cu care te confrunți. Pentru a integra in dietă aceste surse alimentare, cere sfatul medicului nutriționist. De asemenea, gasesti pe piata produse cu Omega 3, dacă suplimentarea este recomandată din anumite motive. Reține că suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă sănătoasă, iar administrarea acestora fără acordul specialistului, ori în exces, poate fi dăunătoare pentru sănătate.

Efecte secundare ale consumului de acizi grași Omega-3

De regulă, efectele secundare apar în cazul unui supradozaj cu produse ce conțin acizii grași Omega-3. Te poți confrunta cu: dureri de stomac, episoade diareice și greață. Se recomandă sistarea asimilării produselor sau suplimentelor respective. Dacă simptomele persistă, este recomandat un consult de specialitate, pentru a investiga această problemă în detaliu.

Efectele unui aport redus de acizi grași Omega-3

În mod normal, integrarea în dietă a unor alimente și / sau suplimente cu Omega-3 se realizează ca urmare a unei deficiențe în organism. În urma testelor și analizelor pe care le realizezi, la recomandările specialistului, acesta poate ajunge la concluzia că există un deficit de acizi grași Omega-3. De altfel, simptomele unei astfel de probleme sunt: prezența mâncărimilor și erupțiilor la nivel cutanat, uscarea și înroșirea pielii, acuzarea unor stări de oboseală profundă etc.

Concluzii

Acizii grași Omega-3 aduc beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară, având un rol important în prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățirea funcțiilor cardiace.

Prin consumul de surse alimentare bogate în Omega-3, ne asigurăm că inima noastră funcționează la parametri optimi, iar riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare scade considerabil.

Ia legătura cu specialistul în nutriție, pentru a integra corect alimentele analizate astăzi în dietă, astfel încât să obții un aport optim de substanțe necesare sănătății organismului.

REFERINȚE:

1. WebMD. “Omega-3 Fish Oil Supplements: Benefits, Side Effects, and Uses". Accesat pe 7 noiembrie 2023. www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/omega-3-fish-oil-supplements-for-high-blood-pressure
2. NIH Office of Dietary Supplements. “Office of Dietary Supplements - Omega-3 Fatty Acids”. U.S. Department of Health and Human Services. Accesat pe 7 noiembrie 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/