Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de rujeolă în toată România. Urmează să se stabilească măsuri urgente pentru a limita răspândirea bolii în rândul populației.

Măsuri impuse pentru limitarea răspândirii rujeolei

Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de rujeolă din ultima perioadă a crescut considerabil, lucru care îi pune în gardă pe specialiștii din domeniul sănătății. Astfel, Ministerul Sănătății a declarat oficial ”epidemie de rujeolă la nivel național”.

Ordinul ministerului vine cu o serie de măsuri urgente de limitare a răspândirii bolii, printre care:


  • vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni cu o doză suplimentară de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), numită „doza 0”. Aceasta nu se va contabiliza în schema normală de vaccinare care prevede două doze. Acest demers are ca scop protejarea celor mai vulnerabili în fața virusului;

  • o a doua măsură este aceea a recuperării vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, care nu au fost vaccinați conform programului național;

  • asemănător, se va urmări recuperarea vaccinării pentru copiii între 5 și 14 ani care nu au primit ambele doze de vaccin ROR.

Măsurile ce trebuie întreprinse de părinți

În această situație, este necesar ca părinții să contacteze și să coopereze cu medicii de familie pentru a se asigura că toți copiii eligibili sunt vaccinați. La rândul lor, medicii de familie vor efectua o ”cartografiere a copiilor” și vor informa părinții ai căror copii trebuie vaccinați de urgență sau care au schema incompletă.

De asemenea, toate vaccinările trebuie înregistrate în Registrul electronic național de vaccinări, iar în cazul în care există reacții adverse, acestea trebuie raportate de îndată medicilor de familie. Medicii spun că părinții trebuie să înțeleagă că este extrem de important ca cei mici să fie vaccinați la timp.

În cazul copiilor care deja au avut rujeolă și nu sunt vaccinați, Ministerul Sănătății recomandă administrarea unei doze de vaccin ROR pentru protecție împotriva rubeolei și oreionului (infecția urlienei), la o lună după vindecare.

Citeste si:
România nu mai vrea să cumpere vaccinuri anti-COVID-19. Ce spune...
România nu mai vrea să...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Decembrie 2023 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.