Păstrează un program constant de somn

Menținerea unui program constant de somn este esenţială pentru ceasul intern al organismului tău. Chiar și în timpul schimbărilor de oră, urmărește să te trezești și să te culci la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend. Consecvența te va ajuta să îţi reglezi tiparele de somn și să beneficiezi de odihnă de calitate.


Gestionează mai bine stresul

Pe lângă perturbările legate de schimbarea orei, toamna putem suferi şi de tulburarea afectivă sezonieră, care se manifestă prin somnolenţă accentuată, insomnii, un apetit mai mare pentru mâncăruri dulci sau cu un conţinut ridicat de grăsimi. Stresul poate exacerba toate aceste probleme, inclusiv cele de somn. Aşadar, e important să faci un efort de a introduce în rutina ta de zi cu zi tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația, exercițiile de respirație profundă sau yoga. Calmarea minții și reducerea anxietății vor contribui la un somn mai bun și la o adaptare mai ușoară la schimbările de sezon.

De asemenea, cu acordul medicului tău de familie, poţi să încerci diferite suplimente alimentare care să te ajute să-ţi redobândeşti energia şi buna dispoziție. Magneziul are beneficii asupra sistemului nervos care sunt bine documentate de studii de specialitate. Este un mineral care te va ajuta să te odihneşti mai bine şi să ţii sub control stresul.


Optimizează mediul în care dormi

Crează-ţi un mediu de somn ideal menținând temperatura din dormitor mai rece decât în restul locuinţei. Pentru un somn odihnitor, în cameră ar trebui să fie undeva între 18 şi 20 de grade. Ia în considerare, de asemenea, utilizarea draperiilor pentru a bloca lumina care poate pătrunde din exterior de la stâlpii de iluminat sau de la alte blocuri de locuinţe. De asemenea, investește într-o saltea și perne confortabile pentru a te bucura de o relaxare optimă. Reducerea zgomotului și a fluctuațiilor de temperatură în dormitorul tău te va ajuta să dormi bine şi să te adaptezi mai uşor la schimbarea de oră.


Bucură-te de lumina naturală

Expunerea la lumina naturală joacă un rol important în reglarea ceasului intern al organismului. Aşadar, încearcă să petreci puţin timp şi în aer liber, mai ales în zilele în care vremea este însorită. Fie că este vorba de o plimbare în parc sau o ceaşcă de ceai servită pe o terasă, expunerea la lumină naturală te poate ajuta să te adaptezi la schimbarea orei, îţi va îmbunătăți starea de spirit și te vei simţi mai energic.


Limitează cofeina și alcoolul

Cofeina și alcoolul pot perturba tiparele de somn, ceea ce face şi mai dificilă adaptarea la ora de iarnă. Fii atent la ce tip de băuturi consumi, în special seara. Reducerea acestor substanțe îţi va îmbunătăți șansele de a dormi liniștit.


Adoptă o dietă sănătoasă și fă mişcare

Chiar dacă toamna şi iarna avem tendinţa de a mânca puţin mai mult şi de a opta pentru alimente mai bogate în calorii, este important să ai o dietă echilibrată și o rutină de exerciții fizice. Evită mesele grele sau picante, mai ales seara, deoarece îţi pot perturba somnul. Exercițiile fizice te vor ajuta să îţi îmbunătățeşti calitatea somnului, dar şi starea de spirit.

Aşadar, trecerea la ora de iarnă poate avea un impact asupra rutinei tale zilnice și a tiparelor de somn, dar cu puțină pregătire și răbdare, tranziția poate fi mult mai lină. Urmând sfaturile de mai sus, te poţi bucura chiar şi de zilele mai puţin frumoase de toamnă, păstrându-ţi în același timp starea de bine.