Iată 10 sfaturi pentru depozitarea în siguranță a alimentelor.
1.Refrigerează sau congelează imediat alimentele perisabile
Alimentele care necesită refrigerare ar trebui așezate în frigider imediat ce ajungi cu ele acasă. Nu lăsa niciodată carnea, fructele de mare, ouăle, produsele lactate sau alte alimente care necesită refrigerare să stea la temperatura camerei mai mult de două ore - o oră, dacă temperatura aerului este mai mare de 30°C.
De asemenea, atunci când depozitezi alimentele, nu le înghesui în frigider sau congelator, astfel încât aerul să nu poată circula. Acest obicei poate dăuna și aparatelor ce fac parte dintr-o clasă energetică superioară.
Astfel, în conformitate cu simbolurile prevăzute în documentul de clasificare energetica noua, un frigider încadrat în clasa C, să zicem, va consuma cu 25% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa energetică A. Însă, atunci când este prea încărcat, eficiența energetică a acestuia poate scădea.
De aceea, este recomandat să nu stochezi prea multe alimente în frigider și să consumi alimentele perisabile într-un timp cât mai scurt după refrigerare.
2. Setează temperaturile adecvate pentru frigider și congelator
Păstrează temperatura frigiderului la sau sub 5°C , iar a congelatorului în jurul valorii de -18°C.
Nu uita să verifici periodic temperaturile. Termometrele pentru frigider și congelator sunt cel mai bun instrument pentru a verifica aceste temperaturi și sunt în general ieftine.
3. Verifică instrucțiunile de depozitare de pe etichete
Multe alte articole, în afară de carne, legume și produse lactate, trebuie păstrate la rece. Fă-ți o obișnuință din a verifica instrucțiunile de pe ambalaje sau etichete pentru a te asigura că le depozitezi corect.
Dacă ai neglijat să refrigerezi în mod corespunzător un produs, de obicei este mai bine să-l arunci.
4. Consumă alimentele gata de consum cât mai curând posibil
Alimentele gata de consum refrigerate, cum ar fi carnea sau preparatele „la pachet” trebuie consumate cât mai curând posibil. Cu cât sunt păstrate mai mult timp în frigider, cu atât cresc șansele ca Listeria, o bacterie ce provoacă intoxicații alimentare, să se dezvolte, mai ales dacă temperatura din frigider este mai mare de 4°C.
5. Verifică frigiderul pentru a îndepărta produsele stricate
Orice lucru care arată sau miroase suspect trebuie aruncat. Mucegaiul este un semn de alterare al unui produs. În plus, alimentele te pot îmbolnăvi chiar și atunci când nu arată, nu miros și nu au gust stricat. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că intoxicațiile alimentare sunt provocate de bacterii patogene, care sunt diferite de bacteriile care fac ca alimentele să se „strice”.
Multe organisme patogene sunt prezente în carnea crudă sau insuficient gătită, în carnea de pasăre, fructele de mare, laptele și ouăle crude sau insuficient gătite, în apa nefiltrată, pe fructe și legume. Păstrarea acestor alimente la rece în mod corespunzător va încetini dezvoltarea bacteriilor.
6. Marinează alimentele în frigider
Bacteriile se pot înmulți rapid în alimentele lăsate la marinat la temperatura camerei. De asemenea, nu refolosi niciodată lichidul de marinare ca sos decât dacă îl fierbi înainte.
7. Curăță periodic frigiderul și șterge imediat lichidele care au curs pe rafturi
Acest lucru ajută la reducerea dezvoltării bacteriei Listeria și previne scurgerile de la decongelarea cărnii care pot permite bacteriilor dintr-un aliment să se răspândească în altul.
8.Păstrează alimentele acoperite
Depozitează alimentele refrigerate în recipiente acoperite sau în pungi de depozitare sigilate și verifică zilnic dacă resturile mai sunt potrivite pentru consum.
Păstrează ouăle în cutia lor de carton pe rafturile frigiderului mai degrabă decât pe ușă, unde temperatura este mai ridicată.
9. Verifică perioada de valabilitate
Mențiunea „a se consuma până la” înseamnă că producătorul recomandă utilizarea produsului până la această dată, pentru a obține cea mai bună aromă sau calitate. Însă nu este o dată de siguranță alimentară.
După data limită de consum, un produs își poate schimba gustul, culoarea, textura sau conținutul de nutrienți, dar, produsul poate fi sănătos și sigur încă ceva timp după această dată. Însă, dacă nu ești sigur sau dacă alimentul pare alterat, aruncă-l.
Excepție face formula pentru sugari. Preparatele pentru sugari și unele alimente pentru copii trebuie folosite doar până la data limită de consum care apare pe ambalaj.
10. Deși congelarea nu distruge majoritatea bacteriilor, oprește creșterea acestora
Deși alimentele vor fi sigure pe termen nelimitat la -18°C, calitatea lor poate uneori să se altereze ușor, cu cât alimentele stau mai mult timp în congelator. Gustul, aroma, suculența și culoarea pot fi afectate. De aceea, resturile trebuie păstrate în recipiente etanșe, iar în cazul alimentelor congelate din comerț este important să urmezi instrucțiunile de gătit de pe ambalaj pentru a te asigura că le prepari corect.
De cele mai multe ori însă, congelarea nu reduce substanțele nutritive. Există puține modificări ale valorii proteice ale unui aliment în timpul congelării.
Dacă rămâi fără curent electric, ține ușile frigiderului și congelatorului închise pe cât posibil. Frigiderul va păstra alimentele la rece timp de aproximativ patru ore dacă nu este deschis. Un congelator plin va menține o temperatură adecvată timp de aproximativ 48 de ore dacă ușa rămâne închisă.
Așadar, respectarea celorlalte practici recomandate pentru manipularea alimentelor va reduce riscul de a te îmbolnăvi; curăță mâinile, suprafețele și produsele, separă alimentele crude de cele gata de consum și gătește la temperaturi sigure.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 10 sfaturi pentru depozitarea corectă a alimentelor .