Atenția direcționată către acțiunea de a mânca este esențială pentru a ne conecta cu actul de a mânca, cu ceea ce mâncăm, cât mâncăm și motivul pentru care o facem.

Pe termen lung, această atenție te va ajuta cu scăderea în greutate căci vei mânca doar atât cât ai nevoie și vei fi atent(ă) la nevoile corpului tău, dar și ale minții.

Scopul atenției, al concentrării, al focusului este, în general, direcționarea acestei energii a atenției, cu intenție și fără a judeca/ pune etichete, asupra unui singur lucru, ceea ce este opusul atitudinii de multitasking.

În cazul mâncatului cu atenție, tot ce ai de făcut este să te gândești numai la procesele de alegere, pregătire și consumare a mâncării, indiferent dacă sunt feluri principale, gustări sau băuturi.

Cum facem acest lucru, la nivel practic?

Primul pas este să îndepărtezi toate sursele de distragere a atenției. Dacă atenția ne este furată de ceea ce se află în jurul nostru - cum ar fi televizorul, telefonul mobil, tastatul la laptop, un podcast sau un film - este foarte greu să ne concentrăm numai pe mâncat. Pentru că mâncatul se face oricum automat, nu necesită multă atenție din partea noastră - și aici este capcana în care cădem. Credem să știm să mâncăm - înfulecăm, mestecăm și înghițim, nu e mare filosofie - însă mâncatul este mult mai mult decât o sumă de acțiuni automate.

Când nu suntem conștienți la acțiunea de a mânca, cu siguranță vom mânca mai mult decât are nevoie corpul nostru sau dincolo de punctul în care ne simțim sătui. Locul în care mâncăm ar trebui să fie sacru, curat, pe placul nostru, separat de birou și departe de ceea ce ne-ar putea distra atenția.

A mânca în compania unor persoane agreabile este singura modalitate aceptată de a petrece timpul atunci când luăm masa - chiar dacă este un apel video cu un prieten sau un membru al familiei. Conexiunea cu oameni dragi ne face bine atunci când ne hrănim corpul.

Înainte de a începe să mănânci, ia-ți un moment (durează câteva secunde) pentru a admira și mirosi mâncarea. Gândește-te pentru o clipă de unde vine mâncarea ta, cum a crescut și a fost pregătită. Fă din asta un ritual intim, te va ajuta să apreciezi ceea ce mănânci și munca care a fost depusă pentru ca ea să ajungă în fața ta.

Tot înainte de masă, dacă urmărești reducerea apetitului și creșterea senzației de sațietate, ia-ți capsula de Glucomannan. În timp ce mănânci, concentrează-te pe gustul fiecărui ingredient și bucură-te de fiecare îmbucătură în parte. Depistezi anumite texturi și arome ce merg bine împreună? Hrănește cu atenție mâncarea pe care ai ales să o mănânci și bucură-te de tot ce îți face plăcere din punct de vedere culinar.

O dată pe săptămână, fă un exercițiu de imaginație și închide ochii în timp ce mânănci sau pune-ți căștile peste urechi pentru a bloca zgomotul din exterior. Observă ce se întâmplă cu restul simțurilor rămase active. Cu cât te vei bucura mai mult de ceea ce mănânci, cu atât te vei simți mai satisfăcut(ă) după masă.

Chiar dacă ești toată ziua pe grabă și pe repede înainte, alege-ți o masă a zilei pe care să o consumi pe îndelete. Cu alte cuvinte, mestecă mâncarea timp de 20 de secunde și alocă-ți 20 de minute pentru a lua masa, oricare ar fi ea. Folosește-ți timer-ul de la ceas sau telefon pentru a forma acest obicei.
Degeaba folosești produse naturiste pentru a-ți menține sănătatea și starea de bine, dacă nu mănânci în liniște, pe îndelete. O faci pentru tine, nu pentru altcineva. Cu timpul, vei vedea că ai nevoie de mai puțină mâncare datorită faptului că asculți de semnalele de foame ale corpului și ești mai conștientă de ceea ce mănânci.