Aglomerația din orașe este din ce în ce mai problematică. Un șofer bucureștean a petrecut, anul trecut, în medie, 277 de ore în trafic. Bucureștiul sufocat de mașini este orașul cu al treilea cel mai aglomerat trafic din UE (fiind întrecut doar de Dublin și Milano), potrivit unui clasament efectuat anual, de producătorul de sisteme GPS Tomtom. Variantele alternative la deplasarea cu mașina sau mijloacele de transport în comun te pot ajuta să te miști în oraș mai rapid, la costuri mai mici. Iată câteva metode de deplasare urbană sănătoase și cool, pe care le poți încerca:


  1. Bicicleta


Mersul cu bicicleta este o activitate sănătoasă și relaxantă. Ciclismul este tot mai răspândit în România, nu doar pentru cei care practică acest sport în timpul liber, dar și pentru persoanele care aleg să renunțe la mașină, pentru a ajunge la serviciu. Avantajele mersului cu bicicleta sunt numeroase. Vei practica un sport în fiecare zi și vei ajunge mai repede la destinație, în condiții de trafic aglomerat. Arzi calorii și protejezi natura. Dacă distanță față de locul de muncă este mare, există biciclete pliabile, pe care le poți transporta în portbagajul mașinii și să le folosești în zone cu trafic intens.


  1. Trotineta


O altă metodă de deplasare rapidă și sustenabilă pe care o poți încerca în oraș este mersul cu trotineta electrică. Indiferent că o închiriezi de oriunde din oraș sau îți cumperi modelul preferat, cu trotineta te vei mișca cu peste 20 km pe oră. Unele pot atinge chiar și 90 km/oră. Costurile sunt mici, o poți parca aproape oriunde sau o poți păstra în portbagajul mașinii, ca soluție pentru zonele aglomerate.


  1. Scuterul


Scuterele sunt foarte apreciate în țări precum Italia sau Grecia, pentru că sunt manevrabile cu ușurință și pot fi parcate aproape oriunde. În plus, în orașele cu străzi înguste și cu foarte mulți turiști, scuterele devin cea mai bună soluție pentru localnici de a ajunge rapid dintr-un loc în altul. Însă scuterele pot fi foarte utile și în orașele aglomerate, în general. Sunt mai mici decât motocicletele, sunt mult mai ieftine și mai ușor de întreținut.


  1. Biciclul


Dacă, în urmă cu câteva decenii, puteau să pară niște obiecte din producțiile SF, astăzi, tot mai multe persoane aleg să se deplaseze prin orașele mari cu ajutorul unui biciclu. Un asemenea mijloc de transport este cool, iar structura de bază a cadrului de magneziu îl face foarte ușor și manevrabil.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...


  1. Skateboardul


Tot la capitolul metode cool de deplasare, skateboardul reprezintă un mod mai rapid decât mersul pe jos, fiind mai flexibil decât bicicleta. Această alternativă este una foarte convenabilă, deoarece îți oferă rapiditate în mișcare, dar și flexibilitate și posibilitatea de a-l lua cu tine oriunde, în mijloace de transport, cafenele sau clădiri de birouri.


  1. Rolele


Mersul cu rolele este rapid și distractiv. Prețul lor este relativ scăzut, sunt ușor de manevrat, iar viteza medie cu care te poți deplasa le face să le luăm în calcul ca metodă de deplasare în oraș. Rolele sunt portabile, ceea ce le face ușor de combinat pe traseu cu alte mijloace de transport. Te pot încurca zonele pavate și bordurile, dar rolele rămân o variantă fun și cool de deplasare urbană.

Citeste si:
Cum să economisești bani: metode simple și eficiente
Cum să economisești bani:...

Aglomerația din orașe și timpul pierdut în trafic ne fac să ne gândim la metode mai rapide de deplasare. Să nu uităm nici de metoda cea mai simplă și mai sănătoasă, și anume mersul pe jos. În măsura în care timpul și distanța îți permit, să mergi pe jos la serviciu, zilnic, este cea mai bună alegere. Vei consuma calorii în locul combustibilului și te vei putea bucura de peisajul urban.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2023 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.