Poti afla aici detalii despre operatia de micsorare a stomacului. Chirurgia bariatrica influenteaza echilibrul energetic, astfel se diminueaza aportul alimentar, iar organismul este determinat sa consume din rezervele deja acumulate, ceea ce duce la scaderea in greutate, diminuarea rezervelor adipoase, functionarea corecta a organismului, ameliorarea afectiunilor deja existente si prevenirea altor boli. Pacientii care apeleaza la chirugia bariatrica ajung la o greutate normala in decurs de 8-12 luni.


Tipuri de operatii de micsorare a stomacului

Cele mai utilizate interventii sunt micsorarea stomacului cu inel gastric (gastric banding), gastrectomia longitudinala si Bypass-ul Gastric.


Micsorarea stomacului cu inel gastric (gastric banding)

Interventia este realizata laparoscopic si presupune montarea unui inel gastric din silicon care se poate regla si ulterior. Stomacul este impartit in doua parti inegale: prima portiune este mai mica si comunica cu a doua portiune prin intermediul unui canal format de inel. Cu cat inelul este mai strans, cu atat trecerea alimentelor se face mai greu. Ajustarea inelului se poate face la doua luni de la interventie, in functie de ritmul in care are loc scaderea in greutate. Pacientul poate fi spitalizat pentru 24 de ore, dar recuperarea este rapida si durerile postoperatorii sunt minime.


Gastrectomia longitudinala (gastric sleeve)

Gastrectomia este cea mai utilizata procedura atunci cand este vorba de chirurgia obezitatii. Gastric sleeve este o procedura prin care se elimina aproximativ 80% din stomac, adica exact acea zona in care se afla centrii foamei si de unde se secreta hormonul poftei de mancare. Scopul acestei interventii este acela de a reduce cantitatea de alimente digerate si de a induce mai rapid senzatia de satietate. Spitalizarea pentru aceasta interventie dureaza intre 48-72 de ore, iar dupa realizarea procedurii sunt necesare controale ale pierderii greutatii (la 3, 6, 9, 12 luni).


Operatia de micsorare a stomacului (gastric bypass)

Aceasta interventie este recomandata persoanelor care sufera de obezitate morbida (IMC intre 40-50), boala de reflux gastro-esofagian, diabet zaharat. Intervenția de gastric bypass presupune crearea unui rezervor gastric de 15-20 ml, care se conectează la intestinul subtire. Scopul interventiei restrictive este acela de a reduce absorbtia de zaharuri si grasimi in organism. Spitalizarea dureaza 48-72 de ore.


Cui se recomanda interventia bariatrica

Procedeul bariatric se poate efectua numai in anumite conditii si dupa consultarea medicului specialist. Necesitatea operatiei de micsorare a stomacului presupune:



  • indice de masa corporala (IMC): acesta trebuie sa fie peste 40 (indicatorul obezitatii morbide), intre 35-40 (obezitate severa), intre 30-35 (atunci cand este asociat diabetul zaharat.


  • daca alte metode de slabire au esuat. In mod cert, interventia bariatrica nu este recomandata ca fiind prima varianta pentru slabire.


  • prezenta unor afectiuni asociate obezitatii: poate fi vorba despre diabet zaharat, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiovasculare.




Beneficiile operatiei de micsorare a stomacului

Exista 2 avantaje esentiale ale interventiei bariatrice:



  • reducerea semnificativa in greutate: se poate reduce excesul ponderal cu 60-80%. Trebuie retinut insa ca exista si perioade de stagnare.


  • reducerea riscurilor de afectiuni grave sau ameliorarea acestora. Exista afectiuni asociate obezitatii: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare. Dupa interventia bariatrica, starea de sanatate se va imbunatati considerabil.



De asemenea, este important de stiut, sarcina este posibila numai dupa 12-18 luni de la interventia bariatrica, adica atunci cand pacienta ajunge la greutatea dorita si are o alimentatie corecta si diversificata.


Complicatiile interventiei

Complicatiile dupa interventia de micsorare a stomacului se pot manifesta in primele 24-72 de ore sau dupa 7 zile. Poate fi vorba despre:



  • hemoragie interna, hematom perigastric: apare in primele ore dupa interventie.


  • fistula gastrica: pe esofag apare un orificiu prin care se revarsa acidul gastric in afara stomacului, in cavitatea abdominala.


  • aparitia cheagurilor de sange (tromboze venoase): poate fi nevoie de tratament anticoagulant.


  • greturi.


  • varsaturi.


  • anemie.


  • constipatie.


  • gastrita.


  • ulcer gastric.


  • stenoza gastrica.