O femeie din Alba, suspectă de botulism

Femeia a acuzat stări de rău, săptămâna trecută, duminică, luni s-a simțit cumplit, iar marți a sunat la 112. După primele evaluări medicale, concluzia doctorilor a fost botulism. Dat fiind că Spitalul Județean de Urgență din Alba nu avea un ser antibotulinic, medicii au hotărât să o transfere miercuri la Oradea.


„Am transferat pacienta în stare stabilă, staţionară, avea ceva simptomatologie neurologică, dat starea ei nu s-a agravat. Am transferat-o la Spitalul de Boli Infecţioase din Oradea cu elicopterul”, a declarat Dan Crainic, director medical Spitalul de Urgență Alba Iulia.


Între timp, probele de sânge prelevate au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București pentru analize suplimentare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a emis și o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, sistem de raportare a probelor legate de siguranța alimentelor în cadrul Uniunii Europene.


„Se suspicionează ca boala să fie contractată ca urmare a consumului unei conserve de peşte de către pacientă şi trebuie să menţionăm că acesta este primul caz de suspiciune de botulism la nivelul judeţului Alba din istoria recentă”, a transmis Alexandru Sinea, director DSP Alba.


De asemenea, cazul a ajuns și în atenția Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. „S-au început verificările inclusiv la magazinul de unde a fost comercializat produsul suspicionat, controalele vizează mai multe aspecte, inclusiv analizarea produsului prin probe de laborator”, a explicat Dragoș Suciu, purtător de cuvânt al DSVSA Alba.


Ce este botulismul

Este o intoxicație, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Cu o frecvență mai mica, infectia poate fi produsa si de Clostridium baratii si butyricum. Aceste bacterii sunt anaerobe, gram pozitive si formeaza spori, prin care produc contaminarea.

Caracteristica acestor bacterii este ca pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrana, printre care cele conservate, sa le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsa de aceasta bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute, conform reginamaria.ro.

Omul poate contracta această boală prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice. În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte.