Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de vitamine pentru organismul nostru. Chiar dacă multe studii spun că fructele și legumele care au fost preparate termic își pierd din proprietățile sale uluitoare, acest lucru nu se aplică în cazul tuturor produselor. Există 6 alimente care devin mai nutritive după fierbere sau coacere.

Fructe și legume mai nutritive după prepararea termică

Potrivit specialiștilor, temperatura ridicată nu face altceva decât să le amplifice calitățile benefice și valoarea nutritivă a acestora.

Roșiile fierte sau coapte au mai mult licopen, un antioxidant puternic și un agent anticancerigen. În cazul roșiilor preparate termic această substanță se găsește în cantitate mai mare și se absoarbe mai bine de organism. Vitaminele pe care le conțin roșiile sunt rezistente la căldură.

Sfecla roșie coptă sau fiartă își păstrează la fel de bine beneficiile ca și în cazul celei crude. Vitaminele și microelementele din compoziția sfeclei roșii se păstrează și după pregătirea termic, iar flavonoidele și antocianinele sunt absorbite și mai bine.

Usturoiul, după prăjire sau fiebere nu va mai conține vitamina C, însă se formează alicina. Aceasta este o substanță care are proprietăți antibacteriene. Usturoiul prăjit este singura sursă naturală de alicină. Însă nu trebie să facem abuz de usturoi.

Morcovul fiert conține cu 30% mai mulți antioxidanți decât morcovul crud. La fel ca și roșiile, morcovii conțin licopen, care își mărește cantitatea după prepararea termică. Licopenul din morcov este benefic pentru vedere și protecție împotriva radiațiilor. Beta-carotenul este eliberat în morcovi doar după tratamentul termic.

Merele coapte sunt un deliciu savurat de mai toată lumea. Acestea conțin puțin mai puține vitamine decât cele crude, din cauza peparării termice, însă au mult mai multă pectină. Această substanță are rol de protecție a celulelor de îmbătrânire, luptă împotriva celulelor canceroase și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Merele coapte sunt un desert fabulos în orice perioadă a anului, pentru orice parte a zilei.

Citeste si:
Ce alimente NU trebuie să le pui niciodată în blender
Ce alimente NU trebuie să le...

Spanacul care este preparat termic are o putere mai mare de absorbție a substanțelor nutritive. Spanacul este un aliment foarte bun la digestie și benefic pentru sistemul nervos. Această legumă este bogată în vitamina B6, pe care organismul o absoarbe mai bine dacă este preparată prin prăjire sau coacere.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 August 2022 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.