Fructe și legume mai nutritive după prepararea termică

Potrivit specialiștilor, temperatura ridicată nu face altceva decât să le amplifice calitățile benefice și valoarea nutritivă a acestora.

Roșiile fierte sau coapte au mai mult licopen, un antioxidant puternic și un agent anticancerigen. În cazul roșiilor preparate termic această substanță se găsește în cantitate mai mare și se absoarbe mai bine de organism. Vitaminele pe care le conțin roșiile sunt rezistente la căldură.

Sfecla roșie coptă sau fiartă își păstrează la fel de bine beneficiile ca și în cazul celei crude. Vitaminele și microelementele din compoziția sfeclei roșii se păstrează și după pregătirea termic, iar flavonoidele și antocianinele sunt absorbite și mai bine.

Usturoiul, după prăjire sau fiebere nu va mai conține vitamina C, însă se formează alicina. Aceasta este o substanță care are proprietăți antibacteriene. Usturoiul prăjit este singura sursă naturală de alicină. Însă nu trebie să facem abuz de usturoi.

Morcovul fiert conține cu 30% mai mulți antioxidanți decât morcovul crud. La fel ca și roșiile, morcovii conțin licopen, care își mărește cantitatea după prepararea termică. Licopenul din morcov este benefic pentru vedere și protecție împotriva radiațiilor. Beta-carotenul este eliberat în morcovi doar după tratamentul termic.

Merele coapte sunt un deliciu savurat de mai toată lumea. Acestea conțin puțin mai puține vitamine decât cele crude, din cauza peparării termice, însă au mult mai multă pectină. Această substanță are rol de protecție a celulelor de îmbătrânire, luptă împotriva celulelor canceroase și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Merele coapte sunt un desert fabulos în orice perioadă a anului, pentru orice parte a zilei.

Spanacul care este preparat termic are o putere mai mare de absorbție a substanțelor nutritive. Spanacul este un aliment foarte bun la digestie și benefic pentru sistemul nervos. Această legumă este bogată în vitamina B6, pe care organismul o absoarbe mai bine dacă este preparată prin prăjire sau coacere.