Cazurile de COVID, în creștere în mai multe țări

În ultimul raport săptămânal, ONU a menționat că numărul deceselor a rămas la fel ca cel din săptămâna dinainte, aproximativ 8.500 de persoane au fost răpuse de acest virus.

În trei regiuni s-a înregistrat o creștere a numărului de decese: Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și cele două Americi. Cea mai mare creștere săptămânală a cazurilor a avut loc în Orientul Mijlociu, tocmai 47%. În Europa și Asia de Sud-Est infectările au crescut cu 32% și cu 14% în ambele Americi.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că s-a înregistrat o creștere a cazurilor în 110 țări, o mare parte dintre ele fiind cauzate de noile variante ale tulpinii Omicron, BA. 4 și BA. 5.


„Pandemia s-a schimbat, dar nu s-a încheiat”, a afirmat el într-o declarație pentru presă.



Rata de imunizare în țările sărace este de doar 13%

Oficialul a mai menționat că evoluția genetică a virusului Covid-19 este în pericol, deoarece țările au renunțat la măsurile de protecție și au ridicat toate restricțiile care aveau drept scop limitarea răspândirii virusului și identificarea lui.

Dr. Tedros îndeamnă autoritățile țărilor lumii să își imunizeze populația vulnerabilă, inclusiv angajații din domeniul sănătății și persoanele care au peste 60 de ani, deoarece sute de milioane de persoane nu sunt vaccinate și astfel se află în pericol de a contacta virusul și de a dezvolta o formă gravă care ar putea provoca decesul. La nivel mondial au fost administrate 1,2 miliarde de vaccinuri, însă rata de imunizare în tările sărace este în medie de doar 13%.


„Dacă țările bogate vaccinează copii de șase luni și planifică noi rapeluri, este de neînțeles să gândești că țările cu venituri mici nu ar trebui să vaccineze persoanele cele mai vulnerabile.”


Din totalul de 2,1 miliarde de vaccinuri care au fost promise țărilor sărace de către G7 au fost livrate mai puțin de jumătate.