Stilul de viață influențează procesele imune, un factor puternic fiind alimentația. Pentru ca acestea să se desfășoare corect, organismul are nevoie de substanțe nutritive în cantități suficiente, care pot fi obținute printr-o alimentație echilibrată și variată.

Iată topul celor 7 alimente bogate în nutrienți pentru o imunitate puternică.

1. Citrice

Citricele sunt o sursă excelentă de vitamina C, recunoscută pentru rolul său în imunitate. Acest micronutrient este implicat în producția de celule imune albe sau leucocite (1). Toate citricele conțin cantități importante ale acestei vitamine: grepfruit, portocale, mandarine, clementine, lămâi.

2. Ardei gras roșu

Ardeiul roșu este o sursă importantă de betacaroten, un antioxidant puternic, dar și de vitamina C (1). Pentru că aceasta este distrusă de căldură, ardeiul trebuie consumat în stare crudă sau gătit la abur un timp foarte scurt.

3. Broccoli

Broccoli conține cantități semnificative de vitamina C, A, E, fibre și antioxidanți, în special sulforafan, fiind considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente (1,2). Astfel, includerea acestuia în dietă poate contribui la fortificarea imunității. Atenție, însă, la timpul și metoda de gătire, deoarece substanțele nutritive pot fi pierdute. Gătirea la abur este considerată cea mai bună tehnică de preparare pentru conservarea nutrienților (1).

4. Ghimbir

Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, adăugat în limonadă/smoothie sau în rețete cu specific asiatic. Printre proprietățile ceaiului de ghimbir se numără efectele antiinflamatorii și antioxidante (2), fiind indicat în timpul răcelii comune. Totuși, este important de știut că nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze rolul ceaiului de ghimbir în imunitate.

5. Iaurt

Iaurtul natural este o sursă de probiotice (bacterii bune) cu rol imunostimulator (1). Alege iaurturile care conțin culturi bacteriene vii și active, lucru menționat pe ambalaj. De asemenea, optează pentru cele simple, fără arome și zahăr. Le poți îndulci cu puțină miere sau fructe proaspete.

6. Fructe de mare

În mod particular când vine vorba de fructe de mare, stridiile, midiile, crabul, homarul conțin cantități mari de zinc. Acest mineral are un rol esențial în imunitate. Totuși, nu trebuie consumat în exces, deoarece în doze prea mari poate avea un efect de inhibare a imunității (1).

7. Turmeric

Turmericul este utilizat ca și condiment în diferite preparate. Acesta este considerat un aliment funcțional datorită proprietăților antiinflamatorii (1). Curcuminul este compusul bioactiv din acest aliment, responsabil de beneficiile pentru organism, inclusiv pentru potențialul de a stimula imunitatea (1). Pentru a fi absorbit optim, trebuie consumat împreună cu piperul.

Cu toate acestea, nu îți limita dieta la aceste alimente. Există o mare varietate de alimente bogate nutritiv care pot contribui la buna funcționare a apărării imune. Pentru a obține cantitățile recomandate de vitamine și minerale, este important să menții o alimentație variată și echilibrată pe termen lung.

Referințe:

  • Schend, James. “15 Foods That Boost the Immune System.” Healthline, Healthline Media, 30 Apr. 2020, www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#citrus-fruits. Accessed 4 June 2022.
  • Burgess, Lana. “The Best Foods for Boosting Your Immune System.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 10 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322412#other-ways-to-boost-the-immune-system. Accessed 4 June 2022.