Cât de importantă este vitamina C în organism

Pentru ca sistemul imunitar să fie echilibrat este nevoie de o doză normală de vitamina D. Limfocitele, care sunt parte componentă a sistemului imunitar, asigură apărarea pe nivelul fiecărei celule. Acestea sunt distruse de stresul cronic și devin ineficiente pentru organism. Stresul cronic nu are simptome fizice, nu doare, însă vă veți ciocni mai des de infecțiile virale, care la rândul lor pot fi urmate de infecțiile bacteriene. Bacteriile sunt mai active într-un organism care a fost acaparat de hormoni de stres. De aceea, organismul are nevoie de o pauză dacă se confruntă cu o perioadă stresantă.

Leucocitele sunt celulele albe din sânge, iar acestea au nevoie de vitamina C pentru a fi benefice sănătății organismului.


„Concentrația de vitamina C din leucocite este de 50 de ori mai mare decât cea din ser, din sânge, pentru că ele absorb, își iau tot ce trebuie din sânge, să fie competente. Lipsa acestui ingredient important crează dezechilibre funcționale grave. Vin în număr mai mare pentru că nu sunt competente.”, a spus Cătălin Cârstoveanu, șeful secției terapie intensivă „Marie Curie”.



Din ce putem asimila vitamina C

Vitamina C nu este produsă de organismul uman. Aceasta se poate asimila din legume, frunze, citrice culese cu cel mult 48 de ore înainte. După acest termen, vitamina C care se găsește în alimentul respectiv se autodistruge în urma contactului cu lumina. Prin urmare, se recomandă consumarea produselor alimentare proaspete, netratate chimic, dar și de suplimente de vitamina C.

Specialiștii spun că pentru persoanele care au o problemă cu produsele acide și vor să aibă grijă de sistemul lor gastro-intestinal, însă în același timp vor să consume vitamina C pentru sănătatea organismului, se recomandă vitamina C alcalină din comerț.


„Există pe piață și vitamina C alvacină, care este alcalină pentru cei care vor să aibă grijă de confortul lor gastro-intestinal, care au probleme cu alimetele acide în general. Este bine atunci să alegem vitamina C alcalină. Mai trebuie să citim cu atenție prospectul suplimentelor nutritive. Chiar dacă sunt naturale, nu sunt recomandate în orice cantitate. Trebuie luate după anumite reguli, orice supliment nutritiv am alege.”, susține Cecilia Caragea, consultant comunicare medicală.


În sezonul de vară vitamina D se dozează din sânge, însă în funcție de valori este nevoie și de suplimente. Vitamina D ajută la reglarea reacțiilor inflamatorii în infecții, dar și la boli, care sunt însoțite de inflamație: ateroscleroza, diabet, obezitate. În cazul infecțiilor, doza zilnică normală de vitamina D este prescrisă de medic, nicidecum luată fără indicații. Dozele de vitamina D sunt adaptate vârstei doar după analizele de sânge care apreciază cu exactitate concentrația sa din organism


„Atunci când ești bolnav, ai o viroză, o infecție, s-a demonstrate că nivelele serice scad abrupt în timpul unei infecții. În timpul unei infecții poți să administrezi doze chiar mai mari de vitamina D3.”, a mai transmis Cătălin Cârstoveanu, șef secție terapie intensivă „Marie Curie”.