Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul virtual cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, Ministerul Sănătății a transmis că pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței sau suspiciuni de îmbolnăvire. În paralel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o informare oficială cu privire la această boală, în care a explicat cât de periculoasă este și la ce simptome se recomandă vizita la medic. 

Ministerul Sănătății a transmis că în România nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copiii, membri de familie, care au avut această boală, potrivit șefului secției de boli infecțioase de la unitatea medicală din localitate, doctor Angelica Popescu.

Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Variola maimuței stârnește îngrijorare, dar nu sunt temeri privind o pandemie

Există două tipuri de virus pentru această boală, cel din Africa de Vest și cel din bazinul Congo, Africa Centrală. Chiar dacă tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, maladia este de obicei auto-limitantă. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au murit.

Cel puțin patru teritorii din regiunea europeană au raportat până acum cazuri confirmate ori suspecte de variola maimuței: Grecia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Cum a început epidemia?

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar pentru moment se cunoaște că cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală.

Acest lucru este neobișnuit și se fac investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.

Simptome

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Răspândire

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință, în mod normal, între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței ori contact prelungit cu obiecte contaminate.

Cu toate ca variola maimutei nu a fost documentata anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Focare de variola maimuței au apărut, de obicei, în populațiile care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat. În ultimii ani, au apărut cazuri din ce în ce mai multe în zonele urbane din țările endemice. Perioada de incubație a bolii este, de regulă, de la 6 la 13 zile, cu simptome care dispar spontan între 14 și 21 de zile.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.