Primul caz suspect de variola maimuței, depistat în Grecia la un turist englez
Cetățeanul englez și partenerul său de călătorie au fost transferați la o unitate medicală într-o cameră de izolare, a informat organismul grec într-un comunicat. Analizele de laborator ar trebui să confirme acest caz până luni. Mai multe țări occidentale, inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania și Suedia au identificat cazuri.
Ce este variola maimuței și cum se transmite
Variola maimuței este o infecție virală cu simptome ușoare, cum ar fi febră, dureri de cap și erupții cutanate. În general, cei infectați se vindecă în câteva săptămâni. Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secrețiile tractului respirator infectat, cu leziuni ale pielii unui subiect bolnav ori cu obiecte contaminate recent cu fluide corporale sau materiale provenite din leziunile pacientului.

Cele mai recente cazuri din teritoriile occidentale au fost în rândul bărbaților care întrețin raporturi intime cu bărbați, a declarat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Instituția a completat că vrea să elucideze misterul asupra transmiterii virusului, îndeosebi în cadrul comunității homosexuale.
Există două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.
Ședință de urgență a OMS; răspândirea pe glob provoacă îngrijorare
Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat OMS, care a avertizat că numărul ar putea crește. Conform specialiștilor, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost făcute mențiuni despre zonele unde sunt acestea.
Europa a înregistrat aproape 4.200 de cazuri de variola maimuței

În acest context, reprezentanții OMS s-au întrunit într-o reuniune de urgență și au anunțat că ședințele vor continua zilnic în următoarea perioadă. Experții nu întrevăd ca această formă de variolă să devină noua pandemie și susțin că este puțin probabil să urmeze cursul crizei sanitare de COVID-19. Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.
„Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală.
Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate”, a declarat Mardarida Tavares.
„Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană”, a explicat Jimmy Whitworth, expert în sănătate publică.
Citeste si:Google Maps va afișa prețurile taxelor de drum. Vei ști cât te...
![]()
Vaccinul împotriva variolei, boală eradicată în anii `80, oferă o oarecare protecție și împotriva acestei forme de boală, astfel că imunizarea persoanelor cu risc ridicat înainte sau la scurt timp după expunere este o modalitate de a preveni îmbolnăvirea, spun experții.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Social Impact Award: 10 idei pentru binele societății vor fi incubate în vara...
Sursa: green.start-up.ro
-
Tartă cu vișine, un desert pentru toate gusturile în zilele caniculare de vară
Sursa: garbo.ro
-
Rector UPT: Companii vor să angajeze 1.000 de oameni, dar nu au de unde
Sursa: start-up.ro
-
Mondelēz International integrează oficial Chipita Global în portofoliul său
Sursa: retail.ro
-
20,4%, cota de piață a băncilor cu capital majoritar privat autohton
Sursa: futurebanking.ro
-
Din angajat în freelancer. Sfatul unui specialist pentru cineva care de mâine...
Sursa: wall-street.ro
-
Câte calorii are varza și ce beneficii sanatoase ne aduce?
Sursa: kudika.ro