Oamenii de știință lucrează asupra unui mecanism care va putea identifica persoanele cu cel mai mare risc de deces din cauza virusului Covid-19. Mai mult, această nouă invenție ar putea prezice decesul unui pacient cu 9 zile înainte. Instrumentul ar putea fi un real ajutor pentru medicii care se zbat să salveze cât mai multe vieți. Chiar dacă numărul cazurilor COVID a scăzut, în continuare există riscul major de infectare și complicații severe.

Instrumentul care ar putea depista pacienții cu cel mai mare risc de deces COVID

Cercetătorii au elaborat un algoritm care va ajuta la identificarea persoanelor care au cel mai mare risc de deces din cauza COVID atunci când urmează un tratament într-un spital. CODOP (COVID-19 Disease Outcome Predictor) îi va ajuta pe doctori să identifice din timp persoanele care au nevoie de un tratament și o îngrijire mai urgentă.

Sistemul inventat de oamenii de știință folosește 12 molecule de sânge care sunt colectate în orice spital în momentul în care pacientul este internat. Acest lucru face ca algoritmul să fie ușor de implementat în sistemele de sănătate din toate țările.

CODOP se bazează pe inteligența artificială și poate depista acei pacienți care se confruntă cu un risc mai mare la deces din cauza coronavirusului.

Se poate prezice decesul cu 9 zile înainte

Cercetătorii au realizat că prin intermediul acestui algoritm se poate afla dacă un bolnav va putea supraviețui sau dacă va deceda. Coordonatorul studiului a declarat că apariția noilor variante, scăderea imunității, relaxarea măsurilor de siguranță și schimbările bruște ale numărului cazurilor de infectări vor duce la noi valuri de infectări și spitalizări.

„Este nevoie de instrumente de triaj valoroase din punct de vedere clinic și generalizabile pentru a ajuta la alocarea resurselor spitalicești pentru COVID-19, în special în locurile unde resursele sunt limitate. Dar aceste instrumente trebuie să poată face față scenariului în continuă schimbare al unei pandemii globale și trebuie să fie ușor de pus în aplicare".

Citeste si:
Medicii susțin că vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai...
Medicii susțin că vaccinarea...

Cercetările au fost făcute pe baza probelor de sânge colectate de la aproape 30.000 de pacienți din peste 150 de spitale din Spania, SUA, Bolivia, Honduras și Argentina, în perioada martie 2020 și februarie 2022. Oamenii de știință spun că acest lucru le-a permis să colecteze informații de la persoane vaccinate și cele nevaccinate și astfel au acoperit apariția diferitelor variante, inclusiv varianta Omicron.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.