Ce sunt talonetele?

Talonetele sunt fragmente de material cu formă specifică inserate în interiorul încălțămintei pentru a contribui la menținerea piciorului într-o poziție de minimă solicitare, denumită și poziție neutră.

Scopul talonetelor medicale este de a reduce presiunea excesivă asupra unei anumite zone a piciorului, prevenindu-se astfel durerile de călcâi, talpă, șold, spate. Cum alegi produsul potrivit din gama variată de talonete disponibile pe piață? Cu ajutorul medicului!


Cât sunt de utile talonetele?

Conform unor statistici, durerea de picioare afectează între 13 - 36% dintre adulți; în Marea Britanie reprezintă a cincea cea mai frecventă cauză de prezentare la medic, atât la adulți, cât și la copii [1]. Cel mai frecvent diagnostic, în cazul durerilor de picioare, este cel de fasciită plantară, ceea ce reprezintă un total de peste 60% dintre pacienți [2].

Dacă luăm în calcul doar efectul pozitiv pe care îl are purtarea talonetelor asupra acestor persoane, este deja evidentă utilitatea lor. Dar nu este singurul diagnostic pentru care ele se dovedesc eficiente.


Care sunt beneficiile talonetelor?

Există multe avantaje ale purtării talonetelor, iar în continuare vom vorbi despre câteva dintre cele mai importante:



  • Au rol preventiv: talonetele nu trebuie privite ca remediu al unei afecțiuni, ci ca metodă de prevenție a durerii - principalul simptom al problemelor de biomecanică a mersului. Ele sunt utile nu pentru a corecta platfusul, ci pentru a îmbunătăți poziția piciorului să a preveni suprasolicitarea unor puncte [3]. Ele nu vindecă durerea de spate, dar corectează postura și pot preveni agravarea lombalgiilor.


  • Talonetele modelează talpa piciorului și îl mențin într-o poziție neutră, chiar și când circumstanțele nu sunt favorabile: încălțăminte strâmtă sau cu talpa rigidă, obezitate, stat mult în picioare [1];


  • Talonetele mențin alinierea corectă a piciorului, ceea ce are ca rezultat un echilibru mai stabil. Este motivul pentru care ele sunt recomandate la orice vârstă, iar unele dintre ele pot fi purtate inclusiv de către sportivi.


  • Talonetele susțin călcâiul, ceea ce determină o mai bună absorbție a șocului, atât în timpul mersului, cât mai ales pe terenuri dificile sau în timpul alergării. Mulțumită acestui efect, talonetele previn depunerea de calusului - la rândul lor, dureroase - și permit prelungirea activităților dinamice [1].


Sfaturi suplimentare pentru posesorii de talonete

Branțurile și talonetele sunt o metodă de prevenție foarte bună, mai ales dacă ne referim la produsele medicale, recomandate de către specialist în mod personalizat, pe baza unei consultații complete. Dar ele sunt doar o parte a unui protocol mai amplu de reducere a disconfortului, care trebuie să includă și alte măsuri:



  • Gimnastica medicală / kinetoterapia pentru întărirea musculaturii;


  • Scăderea în greutate, până la atingerea unui indice de masă corporală normal;


  • Schimbarea încălțămintei cu perechi largi, confortabile, care oferă suficient spațiu de mișcare pentru laba piciorului;


  • Reflexoterapia și masajul pot contribui la ameliorarea durerilor și la tratarea fasciitei plantare. Mai mult, stimulează circulația sangvină și limfatică, prevenind umflarea picioarelor;


  • Metode specifice de odihnă: băi de picioare cu apă caldă și sare, menținerea picioarelor într-o poziție ridicată;


  • Antiinflamatoare și analgezice în perioadele de disconfort acut.



Grija pentru propriile picioare ar trebui să fie o preocupare importantă pentru fiecare dintre noi - până la urmă, pierderea mobilității sau deplasarea dureroasă reprezintă factori majori în scăderea calității vieții. Decizia purtării talonetelor de uz medical trebuie luată informat și la recomandarea medicului, care este singurul în măsură să recomande un produs special gândit pentru problema cu care te confrunți.

Bibliografie

  • https://insights.omnia-health.com/medical-specialities/orthotics-it-science-or-sham afisat la 20.04.2022


  • https://allaboutbalance.co.uk/relieve-plantar-fasciitis-with-barefoot-science-insoles/ afisat la 20.04.2022


  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7446821/ afișat la 20.04.2022