Transplant de rinichi, realizat cu succes la Iași

Bărbatul în vârstă de 42 de ani avea probleme serioase de sănătate, o afecțiune renală. Unul dintre rinichii bolnavului ajunsese la o greutate mult peste limitele normale, cântărea şase kilograme şi măsura 30 de centimetri. Parametrii normali ai rinichilor sunt o greutate de 200-300 de grame şi nu mai mult de 30 de centimetri.

„Boala a progresat foarte mult, afecţiunea care se numeşte insuficienţă renală a progresat foarte mult şi pacientul trebuia să înceapă şedinţe de dializă. Cele două intervenţii s-au făcut în acelaşi timp", a declarat conf.univ.dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ opt ore, iar echipa medica a întâmpinat diverse probleme pe parcursul acesteia."A fost o altă particularitate a intervenţiei. Riscul de sângerare mult mai mare. Au fost nişte dificultăţi operatorii, dar s-au depăşit cu succes", a spus dr. Radu Andriciuc, medic primar urolog.


Donatorul bărbatului a fost chiar mama sa

Dacă bărbatul nu ar fi recurs la acest transplant, ar fi fost nevoit să facă mai multe dialize. Totodată, în ultima perioadă starea de sănătate a bărbatului se agravase. Timp de doi ani bărbatul se confruntă cu dureri în abdomen, greţuri, obsoseală, dar şi disconfort.

La nivel naţional, acesta este al 30-lea transplant realizat în acest an. La spitalul din Iași, rata de supravieţuire după asemenea intervenţii chirurgicale este de aproximativ 90%, aceasta fiind superioară mediei europene.