Numărul real al deceselor COVID-19 ar putea fi mai mare în România, arată un raport al Comisiei Europene

În 2020, țara noastră înregistra 16.000 de decese de COVID-19. Alte 18.500 au fost raportate până la finalul lunii august 2021. În documentul publicat de Comisia Europeană, numit „România, profilul de țară din 2020 în ceea ce privește sănătatea”, se arată că rata mortalității cauzate de COVID-19 până la sfârșitul lui august 2021 a fost cu circa 12 procente mai mare în România decât media țărilor Uniunii Europene.

L noi s-au înregistrat aproape 1.790 de decese la un milion de locuitori, față de media de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE. Chiar și așa, indicatorul mai larg al mortalității relevă că numărul morților directe și indirecte legate de noul virus în 2020 ar putea fi cu mult mai mare. Realizatorii raportului nu exclud varianta ca, din cauza capacității scăzute de testare, să fie cazuri pozitive neidentificate, care să fi avut drept consecință inclusiv decese.


„În România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate Covid-19 poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate, din cauza testării limitate dar şi din cauza dificultăţilor legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei.

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 nu include decesele posibil indirecte – de exemplu cele care provin de pe urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienţii non-Covid şi cele în rândul persoanelor care nu au beneficiat de tratament de specialitate din cauză că s-au temut că vor contracta virusul", precizează documentul Comisiei Europene.

Detalii despre decesele care nu sunt asociate COVID-19

Cât despre decesele care nu sunt asociate noului virus, în document este menționat că rata morților care ar fi putut fi prevenite este a treia la nivelul Uniunii Europene. Aceasta poate fi atribuită în special afecțiunilor cardio-vasculare, cancerului pulmonar și afecțiunilor asociate consumului de alcool. Mortalitatea din cauze care au fi putut fi tratate este peste dublul mediei UE şi inculde decese cauzate de afecţiuni ale prostatei sau de cancerul de sân, care ar putea fi tratate.