Teste de salivă vor fi folosite prima dată joi, odată cu revenirea copiilor la școală. Acestea au fost aprobate de CNSU la începutul lunii octombrie, iar prima tranșă conține câte două teste de copil și profesor pe săptămână. 

Începe testarea în școli. Joi, prima zi în care testele de salivă vor fi folosite

Conform regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înainte de orele de curs. Procesul se va desfășura în sala de clasă ori în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, cât și la domiciliu, sub bagheta părinților.

Modul în care se folosesc testele a fost explicat chiar și prin intermediul unor înregistrări video realizate de miniștrii Sănătății și Educației. Totodată, persoanele responsabile din cadrul școlilor au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, ele fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Astfel, testele pozitive descoperite vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi, ulterior fiind eliminate pe un circuit separat. Testele au fost livrate dezasamblate și angajații școlilor trebuie să le asambleze pentru a fi folosite de elevi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că profesorii care se vor implica în acest demers vor primi în schimb zile de concediu.

Părerile părinților

„O prostie și o spun pentru că fiul meu avea Covid și am făcut 3 teste din salivă, toate negative. Din nas a ieșit instant pozitiv.

Eu nu-mi trimit copilul la școală nemâncat și nici nu îl trezesc cu o oră înainte, în condițiile în care locuim la 5 minute de școală. Da, prefer să fac eu testul acasă”, a spus un părinte de doi copii, unul clasa I și celălalt a IV-a, pentru hotnews.ro.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

„Testarea este indiscutabil necesară, dar modul în care această măsură este implementată, din păcate, este un românism clasic și bani aruncati pe fereastră. Pe lângă faptul ca această măsură vine tarziu, este extrem de prost implementată. S-a ales testare cu salivă pe care doctorii sau cadrele din centrele de testare nu o recomandă, mai ales în cazul celor mai mici, care încă nu știu să scuipe.

S-a ales ca testarea să fie făcută de învățător - nu de un cadru medical. Deci acuratețea acestor teste este clar discutabilă.

Sigur că suntem de acord, problema este ca punem sub stres cadrele didactice și copiii în mod inutil.
În cazul nostru, clar ar fi mai bine (acasă - n.r.) și as alege un test care sa fie mai relevant, adică nazal”, a declarat un părinte al unui elev de clasa a II-a, pentru sursa menționată.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

„Nu-mi trimit copilul la școală nemâncat”

„Este o prostie, pentru ca nu poți trimite copilul la școală fără să mănânce înainte. De asemenea, procedura testarii este una greoaie, trebuie gestionată de mai mulți adulți, este imposibil sa testezi 30 de copii în același timp, va dura și foarte mult și pierd o oră de studiu.
Testul de saliva e cumplit, eu le fac acasă și scuipă mereu pe lângă.

Nu voi fi de acord.

Da, pot să îi fac eu testul acasă și să îl trimit dirigintei sau învățătoarei”, a completat un părinte a doi elevi, clasa a II-a și clasa a V-a.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.