Teste de salivă vor fi folosite prima dată joi, odată cu revenirea copiilor la școală. Acestea au fost aprobate de CNSU la începutul lunii octombrie, iar prima tranșă conține câte două teste de copil și profesor pe săptămână.
Începe testarea în școli. Joi, prima zi în care testele de salivă vor fi folosite
Conform regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înainte de orele de curs. Procesul se va desfășura în sala de clasă ori în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, cât și la domiciliu, sub bagheta părinților.
Modul în care se folosesc testele a fost explicat chiar și prin intermediul unor înregistrări video realizate de miniștrii Sănătății și Educației. Totodată, persoanele responsabile din cadrul școlilor au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, ele fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Astfel, testele pozitive descoperite vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi, ulterior fiind eliminate pe un circuit separat. Testele au fost livrate dezasamblate și angajații școlilor trebuie să le asambleze pentru a fi folosite de elevi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că profesorii care se vor implica în acest demers vor primi în schimb zile de concediu.
Părerile părinților
„O prostie și o spun pentru că fiul meu avea Covid și am făcut 3 teste din salivă, toate negative. Din nas a ieșit instant pozitiv.
Eu nu-mi trimit copilul la școală nemâncat și nici nu îl trezesc cu o oră înainte, în condițiile în care locuim la 5 minute de școală. Da, prefer să fac eu testul acasă”, a spus un părinte de doi copii, unul clasa I și celălalt a IV-a, pentru hotnews.ro.
Cele mai bune jucării pe care fiecare copil ar trebui să le aibă

„Testarea este indiscutabil necesară, dar modul în care această măsură este implementată, din păcate, este un românism clasic și bani aruncati pe fereastră. Pe lângă faptul ca această măsură vine tarziu, este extrem de prost implementată. S-a ales testare cu salivă pe care doctorii sau cadrele din centrele de testare nu o recomandă, mai ales în cazul celor mai mici, care încă nu știu să scuipe.
S-a ales ca testarea să fie făcută de învățător - nu de un cadru medical. Deci acuratețea acestor teste este clar discutabilă.
Sigur că suntem de acord, problema este ca punem sub stres cadrele didactice și copiii în mod inutil.
În cazul nostru, clar ar fi mai bine (acasă - n.r.) și as alege un test care sa fie mai relevant, adică nazal”, a declarat un părinte al unui elev de clasa a II-a, pentru sursa menționată.
Bill Gates: „Suntem în continuare expuşi riscului”

„Nu-mi trimit copilul la școală nemâncat”
„Este o prostie, pentru ca nu poți trimite copilul la școală fără să mănânce înainte. De asemenea, procedura testarii este una greoaie, trebuie gestionată de mai mulți adulți, este imposibil sa testezi 30 de copii în același timp, va dura și foarte mult și pierd o oră de studiu.
Testul de saliva e cumplit, eu le fac acasă și scuipă mereu pe lângă.
Nu voi fi de acord.
Da, pot să îi fac eu testul acasă și să îl trimit dirigintei sau învățătoarei”, a completat un părinte a doi elevi, clasa a II-a și clasa a V-a.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Suflete pereche: Iubirea necondiționată dintre doi oameni
Sursa: kudika.ro
-
Media din gimnaziu ar putea să nu mai conteze la admiterea la liceu. Sorin...
Sursa: wall-street.ro