Simptomele noii variante Omicron

Dr. Angelique Coetzee, preşedintele Asociaţiei Medicale din Africa de Sud, a declarat duminică pentru BBC că în jurul datei de 18 noiembrie a început să examineze pacienţi ce prezentau simptome neobișnuite, diferite față de cele asociate cu varianta Delta, care este cea mai răspândită tulpină a virusului până în prezent şi dominantă la nivel global.

„De fapt, a început cu un pacient de sex masculin care are în jur de 33 de ani... şi mi-a spus că a fost extrem de obosit în ultimele zile şi că are aceste dureri de cap, ” a declarat ea pentru BBC.


Primul pacient infectat cu Omicron

Pacientul a prezentat o senzaţie de zgârietură în gât, fără tuse, pierderea gustului sau a mirosului – simptome prezente la infectarea cu tulpinile anterioare ale coronavirusului.

Coetzee a mai spus că pacientul de sex masculin a fost testat pozitiv la Covid, la fel ca familia lui, apoi a examinat mai mulţi pacienţi în acea zi cu aceleaşi tipuri de simptome care diferă de varianta Delta. Acest lucru a făcut-o să bată alarma la Comitetul Consultativ pentru Vaccinuri din Africa de Sud, unde este membru.

Observaţiile iniţiale ale medicului se bazează pe un număr foarte mic de cazuri, iar experţii sunt alarmați de numărul mare de mutaţii ale omicronilor. Potrivit OMS, dovezile preliminare induc la faptul că tulpina are un risc crescut de reinfecţie.