Toată lumea e în alertă după depistarea unei noi tulpini de COVID-19, despre care specialiștii spun că este cea mai periculoasă de până acum, căci reduce la jumătate eficiența vaccinurilor. Bacteria a ajuns deja în Europa. Cum se răspândește aceasta? 

Ce este Omicron? Noua tulpină COVID-19 a ajuns în Europa

În condițiile în care călătorim atât de ușor și rapid în această perioadă, distanța dintre regiunea de sud a Africii și Europa pare ușor de atins. Tulpina are 32 de mutații și păcălește ușor sistemul imunitar, spun medicii, iar vaccinurile au o eficiență scăzută. Comisia Europeană a anunțat deja, în regim de urgență, primele măsuri.

Vineri, mai multe țări din lume au interzis intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud. Restricția a fost impusă rapid de Marea Britanie și câteva state din Asia. Interdicția este catalogată drept „nejustificată” de către ministrul sud-african al Sănătății, Joe Phaahla.

„Unele reacții sunt nejustificate”, a declarat oficialul într-o conferință de presă.

„Unii lideri caută țapi ispășitori pentru a rezolva o problema care este mondială”, a completat el, spunând că este vorba de „reacții instinctive de panică”.

Problema este că avem deja primul caz confirmat cu noua tulpină pe continent. Este vorba despre un caz din Belgia. Mai există un caz confirmat în Israel plus alte două persoane suspecte, la care se adaugă 81 de pacienți din Africa de Sud și din Botswana și încă doi din Hong Kong.

Comisia Europeană are în plan să reintroducă testarea obligatorie și să limiteze valabilitatea certificatul verde, în cazul celor vaccinați, la nouă luni. Perioada ar urma să crească doar în cazul administrării dozei a treia.

Moderna va dezolva o doză de rapel specifică pentru această variantă

Compania Moderna și-a anunțat vineri intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a COVID-19. Această înștiințare se încrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron", a informat compania americană într-un comunicat.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta", a precizat compania, spunând că "şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile".

„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului", a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în document.

„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante", a adăugat el.

Citeste si:
Ministrul Sănătății: Românii care vin din țări din sudul Africii...
Ministrul Sănătății: Românii...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2021 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.