Comisia juridică a Senatului a dat vot pozitiv amendamentelor la propunerea legislativă prin care personalul unităţilor publice şi private este obligat să prezinte certificatul verde la locul de muncă. Raportul va merge în plen azi, pentru a fi votat. 

Comisiile de sănătate și juridică au dat undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă

Ședințele celor două comisii, care s-au ținut inițial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Discuțiile au fost reluate rapid. Conform formei inițiatorilor, parlamentari de la PNL și UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul verede atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții:


  • trecerea a cel puțin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva noului virus;

  • trecerea prin boală și încadrarea între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu COVID-19;

  • rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 de ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind virusul SARS-CoV-2.

Printr-un amendament, a fost adăugat şi personalul din cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

„Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Citeste si:
Importanța vizierelor de protecție pentru siguranța angajaților
Importanța vizierelor de...

Amenzi

În ceea ce-i priveşte pe angajatorii care nu verifică certificatele verzi ale angajaţilor, amenzile sunt cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Pentru persoana desemnată să verifice documentele, precum şi pentru angajatul care refuză să prezinte certificatul verde, amenda este între 10.000 şi 50.000 de lei. Sancțiunile pot fi dictate de DSP, Inspecţia Muncii sau de către Ministerul de Interne.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Octombrie 2021 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.